Når byen bliver dit andet hjem

Når vi samler os i byerne, er der behov for rum mellem bygningerne, hvor vi kan dyrke fællesskabet. Med borgerinddragelse og boldbaner er Sønder Boulevard på Vesterbro blevet til et af de rum.

Sønder Boulevard på Vesterbro i København. Foto: SLA

Af Dansk Arkitektur Center (DAC)

I Danmark bliver vi bedre og bedre til at designe rum mellem husene, der kommer fællesskabet til gode. På den måde kan nogle af de private kvadratmeter, vi mister i boligen, måske vindes tilbage i de arealer, vi er fælles om i byen. Denne tendens fører til, at grænsen mellem vores offentlige og private rum med tiden bliver mere og mere sløret, når den lokale kaffebar bliver til vores kontor og parken til vores dagligstue.  

I udstillingen Welcome Home kan du opleve eksempler på byrum landet over, hvor der har været fokus på at skabe rum, der samler borgerne på kryds og tværs. Et af disse rum er Sønder Boulevard på Vesterbro.

Sønder Boulevard – en aflang oase i hjertet af København

I 2006 fik Sønder Boulevard et anseeligt ansigtsløft, da SLA forvandlede den stærkt trafikerede vej til et aflangt og levende byrum. Nu er vejen blevet til en oase i hjertet af København, der tjener som et rekreativt fristed og strækker sig langt gennem det travle Vesterbro. Basketballbaner, bordtennisborde og masser af opholdssteder har været med til at skabe en indbydende og aktiv park, hvor Vesterbroerne både kan få pulsen i vejret og koble af. 

Boulevarden er spækket med gode caféer, som – ligeså snart solen er fremme – trækker folk ud af deres lejligheder og ud på gaden og bidrager til det summende byliv. Transformationen af Sønder Boulevard indebar en omfattende borgerindragelse, hvor beboerne selv fik mulighed for at sætte deres præg på det nye byrum. Samtidig har fornyelsen også været med til at binde Vesterbro endnu bedre sammen med resten af København.