Taglejlighedernes potentiale

I udstillingen Welcome Home præsenterer vi dig for fem temaer, der på forskellig vis har eller får en betydning for den måde, vi danskere bor på og kommer til at bo i fremtiden. Blandt disse emner kan du finde Bæredygtig Transformation, der giver dig et kig ind i den grønne og cirkulære fremtid, som ikke er så fjern endda.

Ryesgade 25 før ombygningen. Foto: Krydsrum Arkitekter

Ryesgade 25 efter ombygningen. Foto: Krydsrum Arkitekter

Af Dansk Arkitektur Center (DAC)

En stor del af temaet Bæredygtig Transformation handler om, at vi med tiden har fået en større forståelse for vigtigheden i at renovere det eksisterende, hvilket også ses i byggebranchens udvikling af en ny bæredygtig tankegang. Den nye tankegang kommer til udtryk i nye metoder, nye materialer og en helt ny forståelse af, hvordan materialer kan få et langt og bæredygtigt liv. 

I Welcome Home kan du opleve og lære mere om byggebranchens udvikling, når vi fremviser en række projekter, der hver i sær har fokus på bæredygtig transformation. Du kan blandt andet opleve projektet Ryesgade 25, hvor Krydsrum Arkitekter giver sit bud på, hvordan man ved at udnytte Københavns gamle skråtage kan imødekomme hovedstadens boligmangel og ønsket om et mere bæredygtigt byggeri. 

Nye tagboliger giver flere mulighed for at bo i byen

I 2017 blev den gamle Københavnerbygning fra 1906 klar til indflytning efter en gennemgående helhedsrenovering, hvor der samtidig blev etableret syv nye tagboliger. Ambitionen bag renoveringen var at forstærke den bevaringsværdige arkitektur og gøre bygningen mere attraktiv for beboerne samtidig med, at energiforbruget blev reduceret. For at skabe de bedste resultater involverede Krydsrum Arkitekter også ejendommens lejere, ejere og myndighederne i processen gennem en række workshops og en projekthjemmeside.

Tiltaget resulterede i, at 80% af de eksisterende lejere igen flyttede tilbage til Ryesgade 25. Hvis samme strategi brugt ved både dette projekt videreføres til boliger af samme type, findes der hele 300.000 uudnyttede kvadratmeter på Københavnske lofter, som kan udvikles til boliger til omkring 22.000 personer. Gennem denne model kan man således udnytte taglejlighedernes potentiale samtidig med, at de bliver en del af det bæredygtige cirkulære system. 

Så kom ind og se åbningsudstillingen Welcome Home, hvor du kan få en nærmere præsentation af Krydsrum Arkitekters projekt Ryesgade 25 og mange andre spændende projekter om nutidens og fremtidens boliger.