Welcome Home - danskernes bolig

I Welcome Home inviterer vi dig til at gå på opdagelse i danskernes bolig - fra de historiske nybrud, der har formet måden, vi bor på, over aktuelle problemstillinger, der stiller spørgsmål ved, hvordan vi bor i dag, til kunstneriske og teknologiske bud på, hvordan vi kan bygge og bo i fremtiden. Udstillingen åbner 7. maj 2018 i BLOX.

Af Dansk Arkitektur Center (DAC)

Med WELCOME HOME går vi på opdagelse i danskernes bolig. Udstillingen er bygget op omkring stærke udfordringer og tendenser, som samfundet står overfor. Vi spørger: Skal vi eje, leje eller dele? Hvordan bygger vi fleksible boliger, der passer til den mangfoldige virkelighed, vi lever i? Hvordan renoverer vi på en bæredygtig og tidssvarende måde? Hvad kan vi gøre for at undgå, at byerne bliver opdelt i rig og fattig? Og hvor småt kan vi egentlig bo, hvis byens fællesarealer er vores udvidede dagligstue?

Siden tidernes morgen har vi som mennesker udviklet vores boligform. Først som en måde at skærme os mod den rå natur. Senere som udgangspunkt for at skabe familie, fællesskaber og det avancerede samfund, vi kender i dag. Ved det 21. århundredes begyndelse har vi mennesker samlet os i bysamfund. Denne urbanisering skaber øget velstand, men sætter også et øget pres på klodens ressourcer og bliver en udfordring for at skabe en bæredygtig fremtid. Men byerne rummer også store potentialer, og en bæredygtig urbanisering er både det danske og internationale samfunds fremtid. Derfor bliver vi nødt til at diskutere, opleve og stille spørgsmål ved måden, vi ønsker at bo sammen på - i Danmark og resten af verden. 

Alt dette kan du opleve i Welcome Home. Udstillingen er opdelt i tre dele, samt en festival af sjove, faglige og involverende begivenheder. 

Del 1 - En del af danmarkshistorien

Bolighistorien i Danmark hænger uløseligt sammen med samfundshistorien. Når samfundet udvikler sig, følger boligen med. De sidste 150 års danmarkshistorie er i høj grad historien om den industrielle revolution, udviklingen af velfærdssamfundet og den massive urbanisering. Udstillingen udforsker derfor, hvordan boligen har udviklet sig gennem tiden og i takt med den bredere samfundshistorie. Via fysiske og interaktive installationer oplever publikum bevægelsen fra land til by under industrialiseringen. De oplever tiden efter Anden Verdenskrig, hvor vi rykker ud i forstæderne i nye sunde boliger og nybyggede parcelhuskvarterer. Og de oplever udviklingen frem til i dag, hvor flere og flere flytter fra landområderne og landsbyerne til byerne og forstæderne. 

Del 2 – Fremtidens udfordringer

Urbaniseringen er en voldsom drivkraft fyldt med muligheder, men det er også en af vores tids største udfordringer. Den stiller os alle sammen overfor nye dilemmaer: Hvordan får vi boliger i byerne, som almindelige danskere har råd til? Hvordan bor vi, når vi bliver ældre? Skal vi eje, leje eller dele? Hvordan sikrer vi tryghed og fællesskab i vores lokalområder? Udstillingen konfronterer os med en fremtid som vi alle, før eller siden, skal forholde os til.

Del 3 – Hvad gør en bolig til et hjem? 

Den tredje vinkel i udstillingen stiller spørgsmålet: Hvordan bliver en bolig til et hjem? I National Architecture Gallery udforskes idéen om ‘hjemlighed’ via en interaktiv kunstinstallation, der inviterer alle til at udforske og debattere begrebet. For et hjem er nemlig noget, der skabes af mennesker og ikke af bygninger. 

FESTIVAL 

I hele udstillingens periode vækker vi dens spørgsmål til live via events, debatter, ture, workshops, markeder og andre begivenheder, der bindes sammen i et stort festivalprogram. Festivalen beskæftiger sig med rammerne for alle danskeres boligliv og udforsker måden vi bor på, vores boligdrømme og de udfordringer, vores boligliv står overfor.

Festivalens aktiviteter vil indtage BLOX og den store, nye plads foran. På denne måde bliver havnefronten et dirrende mødested for drømme og oplevelser om boligen.