Temperaturen blev skruet ned til 19 grader, de varme uldsokker og sweatre blev fundet frem, og vi gjorde alt for at holde på varmen i boligen, da energikrisen ramte med rekordhøje varmepriser i vinteren 2022. 

Og så var det nærliggende at springe udluftningen over og undgå at lukke kold luft ind i boligen. 

Men det er en misforståelse, at man lukker varmen ud, hvis man lufter ud med gennemtræk, lyder det fra Torben Sigsgaard, der er professor og forsker i indeklima ved Aarhus Universitet. 

– Hvis du lufter ud med gennemtræk i 10 minutter, så koster det stort set ikke noget i energi. Det er næsten gratis. Det bliver koldt indenfor, mens man gør det, men luften bliver hurtigt varmet op, siger han og forklarer: 

– Den største varme er ikke gemt i luften indendørs, men den er gemt i møbler, vægge og gulve. Så når der kommer frisk, kold luft ind, bliver den hurtigt varmet op igen, lyder det fra Torben Sigsgaard. 

Flere har problemer med skimmelsvamp

Hvis du ikke har et mekanisk ventilationsanlæg i din bolig, er udluftning med gennemtræk i 5-10 minutter mindst tre gange om dagen den bedste metode til at fjerne partikler og fugt fra boligen. På den måde er du med til at sikre et sundt indeklima og undgå problemer med skimmelsvamp. 

Og flere oplever problemer med netop skimmelsvamp. Det viser de nyeste tal fra den store undersøgelse ”Danskerne i det byggede miljø”, udført af Kantar Gallup for Realdania og Videncentret Bolius. 

I 2020 svarede 10,9 procent af de mere end 7.000 adspurgte danskere, at de oplevede problemer med fugt og skimmelsvamp i boligen. I 2023 var tallet steget til 14,9 procent, hvilket er det højeste i den tid, undersøgelsen er blevet lavet. 

Nogle grupper er hårdere ramt af fugt og skimmelsvamp end andre. Er der flere end to personer i husstanden, og er der hjemmeboende børn, har 20-25 procent problemer med fugt og skimmelsvamp sammenlignet med gennemsnittet på 14,9 procent. 

Små boliger er oftere ramt end store boliger, og både huse og etageejendomme opført frem til 1960 er overrepræsenteret i forhold til fugt og skimmelsvamp. Fra 1960’erne blev husene bedre isoleret, hvilket er med til at mindske forekomsten af skimmelvækst. Men også da man i løbet af 70’erne begyndte at energirenovere uisolerede huse, opstod der fugt og skimmelskader, fordi der ikke altid blev sørget for ordentlig ventilation i forbindelse med renoveringerne. 

Vand løb ned ad vinduerne

Problemerne med fugt og skimmelsvamp rammer både huse og lejligheder. Hos Boligkontoret Danmark, der administrerer godt 35.000 boliger for en række boligselskaber, kom der i forbindelse med energikrisen ekstra fokus på fugt og manglende udluftning. Det gælder blandt andet i Boligselskabet Birkebo i Nordsjælland, som hører under Boligkontoret Danmark. 

– Det har altid været sådan, at når vi går på gaden, kan vi se kondens på ruderne om morgenen, når folk har sovet. I gamle dage før energikrisen, var der blot tale om små guirlander forneden. Men sidste vinter løb vandet ned ad ruderne i mængder, jeg ikke har oplevet før, og vi kunne se den ene fulde vandguirlande efter den anden, fortæller Martin Birk Andersen, der er driftsleder i Boligselskabet Birkebo. 

Derfor har boligselskabet lavet en informationskampagne, der blandt andet understreger, at det er vigtigt at holde en temperatur på mindst 18 grader i alle rum og huske udluftning hver eneste dag. 

Også her er budskabet, at det er dyrere ikke at lufte ud end at gøre det. 

– Varmen er dyr, men det kan blive endnu dyrere for dig, hvis du ikke bruger den til vinter, skriver boligselskabet til beboerne og fremhæver, at det kan koste 50.000-500.000 kr. at få fjernet skimmelsvamp og istandsat lejligheden afhængigt af problemets omfang. 

Luft ud med gennemtræk

Boligselskaberne beretter om, at der bliver lavet mange krumspring for at spare på varmen. Det gælder fx frisk­luftsventiler, der bliver lukket, mekaniske ventilationsanlæg, som bliver slukket, eller udsugningskanaler, der bliver stoppet til med tøj for at standse træk og kulde. 

Men både ejere og lejere gør klogt i at droppe krumspring – også selvom man gerne vil spare på varmen, slår fagekspert i indeklima i Videncentret Bolius Tine R. Sode fast. 

– Sørg for, at der er varme på i alle rum, og at temperaturen ikke kommer under 18 grader. Luft også ud med gennemtræk tre gange dagligt, hvis det er muligt. 

Selvom det kan føles koldt at åbne vinduer og døre på vid gab, er det at lave gennemtræk i 10 minutter ad gangen den bedste metode at lufte ud på. 

– At lade vinduet stå på klem i soveværelset er derimod ikke en god idé. Det giver nedkøling af vægge og lofter og øger dermed risikoen for skimmelvækst, siger hun. 

Hvis vi også ønsker at spare på strømmen og derfor springer tørretumbleren over, så er det vigtigt, at vi ikke tørrer tøjet indendørs. En standard tøjvask afgiver op mod 2,5 liter vand til boligen, hvis du fx hænger det på et stativ i stuen.  

Og så er der ikke nødvendigvis grund til panik, hvis du finder sorte pletter på væggene, men det er vigtigt at reagere med det samme, når du opdager fugt og skimmelsvamp. 

– Skimmelsvamp findes stort set overalt. Og heldigvis er det de færreste, der er allergiske over for det. Men skimmelsvamp i store mængder og over længere tid kan give gener. Så finder du sorte pletter på vægge eller lofter, bør du gøre noget, da det er tegn på, at der er for meget fugt, siger Tine R. Sode.