Spørg Bolius

Træplade bag vådrumsgips i badeværelse - er det ok?

Kære Bolius

Vi står og har fået bygget badeværelser. Håndværkerne har opbygget væggene, med en krydsfiner og derefter en vådrumsgipsplade på alle væggene i badeværelset. Vi er nu blevet oplyst om at dette ikke er korrekt udført efter SBI 252. Det skal siges at begge badeværelser er blevet total renoveret efter der har været skimmelsvamp. Det er små badeværelser og vi har fået sat fliser op, hvor vi bader.

Mvh. Lene

Iht. Bygningsreglementet og netop vådrumsanvisningen SBi-anvisning 252, Vådrum, skal væggene i vådrum være opbygget med materialer, der kan tåle vand, som f.eks. vådrumsgips eller kalciumsilikatplader. I disse angives der ikke kombinationsløsninger med træplader inderst. (pånær vægge som er beklædt med PVC)

Udover det uheldige i at kunne få potentielle vandskader på organisk materiale, så handler det også om hvordan de reagerer med blot den fugtige luft i rummet. Fugtindholdet i træ er meget afhængigt af den relative luftfugtighed omkring dem, og de kan udvide sig og svinde ret meget i takt med ændringer i luftfugtigheden. Dette kan resultere i træk og spændinger der kan lede til revnedannelser - hvilket kan være yderst uheldigt i et vådrum.

Så kort fortalt, er den slags vægge ikke “lovlige”.

Der er også en lang række krav til vandtætningen og overfladerne ikke mindst.

I skal desuden være opmærksomme på at små badeværelser, hvor gulvarealet er mindre end 3,25 kvadratmeter, er alle vægge at betragte som vådzone, uanset om der er opsat bruseafskærmning eller lignende. Alle væggene skal altså have indbygget vådrumsmembran fra gulv til loft hele vejen rundt.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt arbejdet er udført korrekt, kan det være en god idé at konsultere en byggeteknisk rådgiver.

Relaterede artikler:

Jeg håber I kan bruge mit svar. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden