Spørg Bolius

Servitutter vedr. strand-adgang

Vi bor på en privat vej, hvor selve vejen er en del af vores grund areal. For enden af vejen har vi stranden og alle på vejen har servitut på at få adgang til stranden, og er beskrevet som mindst 2 m sti til stranden. Dem på første række har nu sat hegn op i starten af stien, og lavet et hul til gennemgang på stien.

Så man skal ind på deres indkørsel for at komme ud på stien. Ligeledes har de sat kæde op for enden af stien, så den skal man hoppe over.

Mit spørgsmål er, kan man stadigvæk kalde det frit adgang, når der er sat disse begrænsninger op? Ejeren er ret ligeglad og ønsker ikke at nogen skal forbi hans grund.

Mvh Rashid

Kære Rashid

Der er to aspekter i sagen; et privatretligt og et offentligretligt.

Det privatretlige aspekt: Såfremt der er tinglyst en servitut om fri færdsel og ejeren af den tjendende ejendom forhindrer de berettigede i at anvende vejen, er det en sag for de civile domstole. 

Det offentlige aspekt: Adgangen til færdsel ad veje og stier i det åbne land kan, for så vidt angår færdsel til fods eller på cykel, af ejeren ved skiltning efter bestemmelserne i Mark- og vejfredslovens § 17 - kun helt eller delvis forbydes, hvis;

  • færdslen er til gene for den erhvervsmæssige udnyttelse af ejendommen
  • hvis den i særlig grad generer privatlivets fred, eller
  • hvis der er behov for beskyttelse af plante- og dyreliv.

Hvis adgangen til stranden bliver hindret, kan du kontakte din kommune, som administrerer afgørelser efter Naturbeskyttelsesloven §26. En kommune kan kræve, at skræmmeskilte og ulovlige forbudsskilte skal fjernes.

Relaterede artikler:
Må boligejere spærre deres badestrand af?
Må andre gå ind på din grund?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Kristian Baatrup, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden