Spørg Bolius

Sprækker mellem stavene i parketgulv

Min kone og jeg har købt lejlighed i ejendom fra 1995. Over hele lejligheden, undtaget selvfølgelig badeværelset, er der parket gulve og jeg tror, at der er tale om asketræ. Jeg ved ikke om gulvet er blev lagt på i sin tid inden at træet var tørt nok, men der er i hvertfald sprækker mellem masser af stavene.

Jeg har spurgt et par gulvfirmaer om hvordan vi løser dette problem og det ene firma siger til mig, at gulvet skal slibes, derefter fuld spartles og endelig slibes og lakeres. Det andet firma siger, gulvet skal fuld spartles og derefter slibes/lakeres. Jeg er meget i tvivl om man kan spartle gulvet og hvilken type spartelmasse man vil anvende. Et tredje firma siger til mig, at en tømrer skal udbedre skaderne (hvordan ??) og så vil de efterfølgende slibe/lakere.

Må jeg venligst høre jeres forslag til udbedring af sprækkerne.

M.v.h. Lars

Hej Lars

Ja det er et klassisk problem. Næsten alle parketgulve ender med at have en del revner over tid. Det har ikke fordi stavene ikke var tilstrækkeligt tørre inden lægning.

Hvis du eksempelvis kommer til at bruge for meget vand når du vasker gulv, vil de enkelte stave udvide sig på grund af fugten. Når de så tørrer igen, har de mast det yderste af nabo staven, så når de tørrer igen kommer der en revne. Der kan også være andre årsager til revner, men skyldes ofte at gulvene "arbejder" mellem forskellige eksponeringer ved temperaturer og luftfugtighed. 

Man kan godt spartle, men det er svært at gøre det så det ikke ses, og det er ligeledes svært at undgå revnerne kommer igen. Det generelle råd er ikke at spartle det. Hvis det er mindre og få skader kan det gøres.

At lade en tømrer lægge det om partielt giver ingen mening, idet det ofte er umuligt at finde en leverandør der kan levere den samme dimension igen. Skal han lægge noget om er det forfra og hele gulvet. 

En evt. slibning skal først ske efter der er spartlet. Jeg kan dog ikke umiddelbart anbefale nogen spartelmasse.

Måske kan de nedennævnte artikler rådgive jer mere.

Se de vedlagte anbefalinger om gulve.:

Sådan sliber du og efterbehandler trægulve med sæbe, olie og lak (bolius.dk)

Trægulve: Få et godt overblik over fordele og ulemper ved trægulve (bolius.dk)

Fuger i trægulve | Gode råd når du skal fuge mellem gulvbrædderne (bolius.dk)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Ole Vedsted-Jakobsen, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden