- Velkommen til – er her ikke dejligt?, lyder det friskt fra Eva Blomsterberg på 97 år, mens hun slår ud med armen foran hoveddøren, hvor hun har nydt formiddagssolen.

Eva er født i 1918 og bor alene i huset i Græsted, og det har hun gjort siden mandens død i 1972. Eva Blomsterberg er et mønstereksempel på det resultat fra en Gallup-undersøgelsen, der siger, at jo ældre vi bliver, jo hellere vil vi blive boende, hvor vi bor.

Min gartner hjælper med computeren

- Min mand og jeg har boet i Græsted siden 1941. Vi byggede så huset her i 1972, og han døde desværre et par år senere. Siden har jeg boet her alene, og det går meget godt, lyder det fra Eva, der får ugentlig hjælp til rengøring og havearbejde.

Min ene gartner ved også en del om computere, så han hjælper mig, når den driller, for jeg mailer meget med venner og familie. Jeg er også venner med mine børnebørn og oldebørn på Facebook, forklarer hun men tilføjer, at det er lidt svært at finde rundt i.

- Mine naboer hjælper mig med nogle ting, fx er den ene nabo god til biler, så han hjalp mig med at tjekke mine nummerplader, for der stod noget i Amtsavisen om, at man selv skal skrue dem ordentligt fast.

Min 1. sal og bilen holder mig i gang

Evas hjem er i 2 plan, og hun holder meget af at opholde sig på 1.-salen, hvor der både er en fantastisk udsigt og et dejligt stort opholdsrum med tv og kontor med pc. I stueetagen er toilet, køkken og stue. Huset er indrettet, så hun er nødt til at gå op og ned ad trapperne mange gange dagligt.

Men det virker på ingen måde som en hindring for fuld aktivitet og begejstring. Hun nærmest smålunter entusiastisk op ad trinene, da rundvisningen når den tæppebelagte trappe, der leder op til de lyse rum, hvor hun går ud på altanen og kalder på naboen:

- Hej, Inga, så du den røde måne i nat? Ja ja, så rød var den da ikke. Jeg kommer ind med avisen til dig senere...

Eva om syriske flygtninge som naboer

"Jeg har været i Syrien 3 gange, senest i 2011, og der var så skønt. Og nu har jeg fået at vide af kommunen, at der skal bo 2 syriske flygtningefamilier inde i den tomme børnehave ved siden af. Og jeg glæder mig sådan, for jeg har hørt, de har 5 børn. Og derfor har jeg også besluttet mig for at lære lidt arabisk, så jeg kan tale med dem, så de føler sig velkomne".

Toyota-frihed med flammer

Selvom Eva elsker sin 1.-sal, så beskriver hun sig selv som et udemenneske, der kan lide at opleve. Og derfor er bilen, den lille, sorte Toyota med flammefarvede striber på siden, med til at holde hende i gang. Hun elsker at køre til havnen i Gilleleje, til Tisvilde og til Helsingør og opleve og gå tur.

- Jeg mistede min søn for 2 år siden, og det var og er helt forfærdeligt hårdt. Vi har rejst så meget sammen, både til Indien, Ceylon og Syrien. Hans aske er spredt på havet ved Gilbjerg Hoved Strand, så jeg kører tit ned og siger hej til ham og smider en morgenfrue ud til ham, fortæller hun fattet.

Hun tilføjer, at bilen også er vigtig, fordi hun så slipper for at være afhængig af andre eller offentlig transport.

De unge på 70 skal ikke vente

- Min datter bor tæt på mig, og hun er fantastisk. Hun er lige fyldt 70 år og klarer det ene og det andet og hjælper mig meget. Men jeg tror ikke, hun er bekymret for, at jeg bor her alene, og det er jeg heller ikke selv. Det går fint – selvom jeg har lovet ikke at kravle op på stole og stiger, fortæller hun.

For hun har godt kunnet mærke alderen så småt komme snigende – fx har hun følt sig lidt "vakkelvorn på benene, siden jeg blev 95". For Eva er altid i gang. For tiden især med at rydde ud i sine sager og smide ud, ”så min datter ikke skal stå med et helt hus, der skal sorteres, når tiden en dag er inde."

Og det er også alderen og ansvarligheden, der gør, at Eva ikke længere tager med bridgeklubben på ferie.

- For et par år siden skulle jeg have været med til Sicilien, men kort inden faldt jeg og slog mit ben, og derfor ville jeg ikke med. Mine bridgevenner skal ikke have mig på slæb, og jeg vil ikke være afhængig af nogen.

Dejligt med leben på plejehjem

Til gengæld er Eva ikke bange for den dag, hvor hun ikke længere kan klare sig selv hjemme – hun har allerede prøvet at bo midlertidigt på plejehjem:

- For 4 år siden snublede jeg over haveslangen og brækkede en albue og bækkenet, så derfor boede jeg efterfølgende i en periode på plejehjemmet Toftebo. Jeg befandt mig storartet der, så jeg kan sagtens holde det ud, når den tid kommer. Jeg kunne faktisk ret godt lide alle de mennesker og al det liv, der var der. De strikkede alle sammen, så jeg lærte at strikke på ny og nåede at strikke en masse sokker, forklarer hun med et stort smittende smil.

Men prioriteringen hos Eva er klar.

- Så længe jeg kan, vil jeg gerne blive boende her. For det er jo mit hus, mit hjem.

Andre vilde facts om Eva

 • Eva har været i Goa i Indien 9 gange og har siden første gang boet hos den samme familie, som hun jævnligt mailer med.
 • Eva og datteren har haft en kiosk sammen, hvor de bl.a. solgte postkort med silketryk i tusindvis.
 • Eva mener, at Damaskus, som hun nåede at besøge 3 gange med sin søn, er det mest vidunderlige sted i verden.
 • Eva har lige oplevet terrakottakrigerne på Moesgaard Museum i Aarhus: "Det var så fantastisk, siger jeg dig"!
 • Eva spiller bridge flere gange om ugen med en flok unge spillere på 70-80 år, og de skiftes til at stå for en god frokost.

Det siger de 60-85-årige i undersøgelsen:

 • 97 %, som bor i egen bolig, er meget tilfredse eller tilfredse med deres bolig.
 • 78 % ønsker at blive boende i deres nuværende bolig så længe som muligt. Jo ældre man bliver, jo hellere vil man blive boende.
 • 64 % oplever i dag, at det at passe haven og vedligeholde boligen er en barriere, som kan vanskeliggøre det at blive boende i egen bolig.
 • 20 % ved ikke, hvor de skal gå hen for at få information om, hvordan de klarer ovenstående barrierer i hverdagen. De fleste spørger derfor venner/familie, håndværkere, kommunen eller interesseorganisationer.
 • 6 % af de personer, som ved, at det kan blive vanskeligt at blive boende i egen bolig, har modtaget hjælp og vejledning – og kun 4 % af dem oplever, at de fik tilstrækkelig hjælp til at få løst problemerne i boligen.
 • 15 % har konkrete planer for at forbedre boligen og/eller udenomsarealer. Personer over 75 år har i lavere grad planer for deres bolig.
 • 26 % har haft eller overvejer at få havehjælp. 18 % overvejer at omlægge deres have.
 • 58 % ønsker hjælp til de store opgaver, mens 14 % af respondenterne har brug for 100 % praktisk hjælp til at løse deres opgaver. 10 % er mest ude efter inspiration, og 22 % behøver ikke nogen form for assistance. Det er primært hos venner og familie og håndværkere, at folk vil søge hjælp.

Kilde: Undersøgelsen er foretaget af TNS Gallup i august 2015 for Videncentret Bolius.