1. Beskær kun hvis der er en god grund

Træer og buske har bedst af ikke at blive beskåret, da de skal bruge energi på at hele 'såret' efter beskæringen. Beskær derfor kun, hvis der er en god grund til det. Det kan fx være, at et træ fylder eller skygger for meget. Eller at en busk er blevet for høj og for bar for neden.

Hvis du vælger at beskære, kan du læse en grundigere guide til beskæring i faktaartiklen 'Beskæring af træer og buske'.

2. Beskær helst om sommeren

Du kan beskære de fleste slags træer og buske hele året, men planterne har bedst af at blive beskåret om sommeren. Nogle planter tåler ikke vinterbeskæring, og andre stiller særlige krav til beskæringstidspunktet.

3. Brug en skarp beskæresaks eller sav

Det gør, at snittet bliver så rent som muligt og mindsker risikoen for, at såret på planten bliver angrebet af bakterier eller svampe.

4. Fjern syge og visne grene

Skær grene af, som har skader, er visne eller angrebet af sygdom. Skær også grene af, som vokser på tværs og gnider mod andre grene, så barken går i stykker.

5. Vær særligt opmærksom på de store grene

Skær større grene af helt inde ved stammen, men uden at skære i selve stammen. Det er vigtigt at bevare den ring, som sidder omkring roden af grenen (grenkraven), da det ellers er meget svært for træet at hele såret efter beskæringen.

6. Pas på træets bark, når du beskærer

Hvis grenen er tyk og tung, bør du fjerne den i flere stykker, da den ellers kan rive barken på stammen af, når den falder ned.

7. Træd et par skridt tilbage

Det kan være en god idé at gå lidt tilbage ind imellem, så du kan vurdére dit arbejde på afstand - og ikke kommer til at klippe for meget af.

8. Overvej, om du vil gøre dine buske mere tætte

Nogle buske kan du gøre mere tætte forneden ved at beskære en del af grenene ned til ca. 20 cm over jorden. Året efter vil busken sætte en masse nye skud fra bunden, så den bliver fin og tæt igen. Vær opmærksom på, at det ikke er alle buske, som kan tåle dette.

9. Brug komposten

Læg afklippede smågrene, kviste og blade i komposten. Større grene kan bruges til brænde, huler, flethegn/kvashegn eller laves til flis med en flismaskine. Du kan også køre grenene på genbrugspladsen.

10. Køb træer og buske som passer til haven

Slip for arbejdet med at beskære ved at købe træer og buske, som passer i størrelsen til haven og deres vokseplads.

Podcast: Mig og min have

Episode 10: Træer i haven

I dette afsnit af ‘Mig og min have’ skal det handle om træer. Træer er en af de discipliner, som vi kan beskæftige os med helt indtil, at jorden bliver bundfrossen, og vi ikke længere kan grave i jorden. Vi tager dig en tur med ud til Arboretet i Hørsholm, hvor du skal møde Arboretmesteren Ole, som giver en tur rundt i Arboretet, som er en samling af løv- og vedplanter. Bagefter er vi taget ud i Jespers have og byder julen indenfor, når vi julehygger, og kigger tilbage på året der gik.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit