I Skandinavien fokuserer vi sædvanligvis på, hvordan vi kan isolere vores huse og lejligheder optimalt, så vi undgår at bruge for meget energi på at varme boligen op. Heldigvis virker isoleringen også den modsatte vej, og gør det lettere at holde varmen ude på varme sommerdage, eller når det er decideret hedebølge.

Vi vil gerne have mest mulig glæde af sollyset i de mørke årstider. Derfor har vi ofte store, sydvendte vinduespartier. Det medvirker til, at boligen let bliver meget varm om sommeren.

Det frister nogle til at investere i eldrevne køleanlæg, enten i form af decideret airconditionudstyr eller en varmepumpe, der kan varme indendørsluften op om vinteren og køle den af om sommeren. Varmepumpen er typisk en luft til luft-varmepumpe.

Kan aircondition holde din bolig kølig om sommeren?

Ja, aircondition kan godt holde din bolig kølig om sommeren, Moderne airconditionanlæg er ikke nødvendigvis særlig store eller for den sags skyld støjende.

Men aircondition er ikke en god løsning i langt de fleste danske enfamiliehuse De bruger unødigt energi og er dyre  i drift – det koster mere at nedkøle din bolig end at varme den op.

Hvordan holder du varmen ude uden at bruge aircondition?

Hvordan holder du varmen ude at din bolig uden at bruge aircondition?
Den letteste løsning er at holde varmen ude, og her kan vi lære meget af sydeuropæerne. Mens vi i Skandinavien har tendens til at åbne døre og vinduer på vid gab på de varme sommerdage selv i de varmeste dagtimer, bør vi i stedet lukke vinduer og døre og rulle persiennerne ned.

Undlader du at åbne vinduer og føre i varmen, får du ikke den varme udeluft ind i boligen. Ved at rulle persiennerne ned, undgår man den direkte solstråling, som ellers øger overfladetemperaturen på de elementer, sollyset rammer.

Den bedste løsning er dog udvendig solafskærmning af vinduerne, så varmen ikke kommer ind i boligen. Det kan du lave med fx markiser, lameller eller skodder.

Om aftenen, eller når udetemperaturen er begyndt at falde, bør vinduerne åbnes. Lav gennemtræk, så den køligere aftenluft får indetemperaturen så langt ned som muligt inden sengetid. Særligt de nordvendte vinduer og døre er vigtigere at holde åbne. En meget effektiv model er at åbne døre i hver ende af huset og på den måde få kølet huset ned med gennemtræk.

Du kan også have vinduerne stående på klem om natten. Vær dog opmærksom på, at et åbent vindue gør det lettere for indbrudstyve at trænge ind. En vindueskrog vil ikke være nogen forsikring mod indbrud. Forsikringen vil derfor dække med begrænsninger, hvis vinduet ikke har været lukket. Der vil være tale om simpelt tyveri. og ved simpelt tyveri vil der ikke være erstatning for fx smykker, kontanter frimærker. mv. Dine forsikringsvilkår giver en nøjere beskrivelse af, hvad der dækkes ved simpelt tyveri.

I stedet kan du åbne ventilationsventiler i dine vinduer, hvis dine vinduer har det. Lad også døren til forskellige værelser stå åben, så varmen ikke bliver i de enkelte rum – det er specielt en god idé at lade døren stå åben om natten i de værelser, I sover i.

Hvordan kan du skærme vinduerne for solen?

Har du store, sydvendte vinduespartier, er det muligvis ikke tilstrækkeligt at lukke af med indvendige persienner i dagtimerne. Sollyset vil stadig slippe ind og er med til at varme luften op. Her kan det være nødvendigt med ekstern solafskærmning.

Markiser

En markise er den oplagte løsning for de fleste, da den ikke kræver store konstruktionsmæssige tiltag. Du kan selv rulle markisen ud om dagen, så den skærmer for solen, men du kan også få markiser med solsensor, der automatisk ruller ud alt efter, hvor intenst sollyset er, så du ikke kommer hjem til en overophedet bolig.

Hvis du selv har rullet markisen ud, når du tager hjemmefra, kan markisen dog blive ødelagt, hvis det blæser for meget – markiser er inddelt i forskellige kategorier alt efter, hvor meget vind de kan klare. Tjek derfor vejrudsigten. Du kan også få markiser med vindsensor, eller en såkaldt vindvagt, der automatisk ruller markisen ind, hvis det blæser for meget.

Det er også muligt at købe lodrette markiser, der placeres foran vinduerne, evt. med en delvist gennemsigtig markise.

Skodder

I Sydeuropa er skodder for vinduerne den sædvanlige løsning. De er lukkede i løbet af dagen og åbnes først, når beboerne kommer hjem. Den tradition har vi ikke herhjemme. Men i takt med klimaforandringerne kan det være, vi skal bevæge os i den retning.

Flere og flere nye højisolerede huse, eller såkaldte passivhuse, bygges med skodder, som man kan rulle foran store, sydvendte vinduespartier om sommeren. Idéen kan også tilføjes eksisterende huse i form af nogle relativt simple rulleskodder, som kan rulles hen foran vinduerne som en skydedør.

Lameller

Lameller kan bruges til delvist at skærme af for solen, og med dem kan du have en god styring med, hvor meget eller hvor lidt lys og varme der lukkes ind. Lamellerne slipper lyset igennem og kan vinkles i forhold til facadens orientering. Fra boligen er der stadig udsyn til himlen med en lamelløsning.

Lameller findes også som skodder, der kan flyttes frem og tilbage i vinduespartiet efter behov.

Tagudhæng

Skal du alligevel bygge om eller bygge til, kan du overveje tiltag som et stort tagudhæng langs den sydvendte del af huset. Tagudhænget giver ikke blot vinduer og mur beskyttelse mod regn, men det hindrer også et stort solindfald om sommeren, når solen står højt. Samtidig tillader løsningen lysindfald om vinteren, når solen står lavt.

Du skal dog sikre dig, at husets arkitektur kan klare et stort tagudhæng. Overvej også, om udsigten til himlen er vigtig for dig.

Overdækket terrasse

Samme fordele og ulemper gør sig i øvrigt gældende ved en overdækket terrasse langs de største sydvendte vinduespartier. Den skærmer for solen om sommeren, men betyder også, at det bliver mørkere i rummet bag terrassen i løbet af de mørkere perioder af året.

Beplantning

Som en mere årstidsbestemt og naturlig løsning kan du overveje et halvtag i form af et espalier med løvfældende planter som eksempelvis vin. Om sommeren dækker bladene for den højtstående sol og er med til at køle luften omkring huset. Men om vinteren er bladene faldet af, og lader solens stråler skinne igennem, og ind i huset.

Solafskærmede vinduer

I forbindelse med om- eller tilbygning på sydvendte facader er det en mulighed at vælge solafskærmende vinduer, der har særlige ruder, som reflekterer en stor del af udefrakommende varmestråling, men stadig lader lys slippe ind.

Løsningen har imidlertid – logisk nok – den ulempe, at du om vinteren går glip af en stor del af varmebidraget fra solen, og på den led er ekstern solafskærmning i mange tilfælde at foretrække i stedet.

Kan mekanisk ventilation hjælpe på en varm bolig?

Nej, som udgangspunkt kan mekanisk ventilation ikke nedkøle din bolig.

Mekanisk ventilation er ventilering eller udluftning af boligen ved hjælp af en eller flere eldrevne ventilatorer. Ventilationsanlægget suger brugt luft ud indefra og blæser evt. også frisk luft ind udefra.

Selv om det ikke er kølende i sig selv, kan en loftventilator eller en lille bordventilator skabe luftcirkulation i rummet, som kan føles kølende.