Spørg Bolius

Nybygget hus bliver alt for varmt om sommeren - er det byggefejl eller hvordan køler vi huset ned?

Hej

Vi bor i et nyt hus fra 2016, men har voldsomme problemer med for høj temperatur i boligen. Sidste år nåede vi 36 grader inde!!

Vi har jordvarme og genvexanlæg.

Hvad er bedste måde at få kølet huset ned på?

Solfilm kan efter sigende kun dæmpe temperatur lidt og markise er heller ingen god løsning.

Kan en luft til luft varmepumpe få temperaturen ned om sommeren eller er det dumt når man også har genvex.

Overvejer at bygge en overdækning ud for de vinduer, der giver problemet, men vil også gerne bevare udsigten.

Tænker derfor mest, at vi har brug for noget aktivt køl, men hvad foreslår I?

Mvh

Jacob

Hej med jer

Det er et stigende problem med overophedning i nye huse. Reelt er der tale om en form for byggefejl, idet husene rent faktisk IKKE MÅ overophede. Reglerne er defineret i Bygningsreglementet, for jeres tilfælde her i afsnit 6.2 stk. 1

historisk.bygningsreglementet.dk/br15_03_id91/0/42

Bliver dette overskredet, beregningsmæssigt, udfra et normalt år, så er huset bygget forkert kan man sige, og man skulle have indbygget permanent afskærmning, eller sågar køling.

Køling er dog ret energikrævende, og derfor tæller det voldsomt op på energirammen, som man også skal overholde. Problemstillingen ligger reelt i, at man gerne i Danmark vil have store, (for ikke at sige kæmpe) vinduer mod syd og vest, for at få mest muligt ud af solenergien - om vinteren. Men om sommeren bider det sig så i halen, med en kraftig opvarmning af huset. Læg hertil, at vi oftere og oftere bygger uden udhæng på huset, og dermed får vi den fulde solpåvirkning.

Problemet er opstået i takt med at vores huse er rigtig gode til at holde varmen - også om sommeren - samtidig med at vejret bliver mere ekstremt, (klimaforandringer).

Skal vi i Danmark til at have somre som vi så i 2018, (og også lidt nu i 2019) så skal vi lære af dem der bor syd på. Når du kører igennem de sydlandske byer, herunder Tyskland, så har de alle skodder for vinduerne. Det handler om, at holde solen helt ude for huset.

I Danmark prøver vi med indvendige solafskærmning og solfilm, men da er solens varme allerede kommet indenfor glasset, og særligt indvendige afskærmninger bliver varme og fungerer reelt som radiatorer.

Løsningen er bedre afskærmning, enten med udvendige skodder eller blot markiser.

En mere “økologisk” udgave er, at bygge espalierer med løvfældende træer/planter. På den måde er der skyggende blade om sommeren, men om vinteren er bladene væk, og lader den lavtstående sol trænge ind.

Alternativt er der køling. Her vælger de fleste en alm. luft til luft varmepumpe med køling, hvilket blot er aircondition. Dette er dog lidt den forkerte vej, synes jeg, da det jo var meningen at vi skulle spare på energien. Aircondition er dyrt i strøm og energi. Men flere og flere nye huse får det indbygget, men så har de typisk også solceller på taget; og så er det jo fint nok. For det er jo når solen skinner, (= gratis/ren strøm) at der også er behov for køling.

Du kan læse nærmere om afkøling af huset, i denne artikel her på Bolius: Hold Boligen kølig om sommeren

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden