Spørg Bolius

Der er 30-32 grader i vores bolig om sommeren – hvad kan vi gøre?

Hej,

Vi bor til leje i en lejlighed på 4 sal. Vores lejlighed er fra 2019. Allerede her i maj måned er der ulideligt varmt. Selvom temperaturen udenfor siger 15 grader. Hele sommeren har vi det omkring 30-32 grader indenfor og ikke mulighed for at slippe af med varmen lige meget hvad vi gør.

Skal udlejer gøre noget ved det? Eller kan vi selv gøre noget?

Der er desværre en del nyere bygninger, som har store problemer med varmen. For det første er boligerne godt isoleret, hviket gør, at de holder utroligt godt på varmen. Godt om vinteren, knap så godt om sommeren.

Ofte er der også store vinduespartier, da vi gerne vil have en masse lys ind, og igen er det godt om vinteren hvor vi får en masse gratis solvarme, men om sommeren er det jo endnu en kilde til overophedning, hvis varmen først er inde i boligen.

En af de ting, I kan forsøge med, er at holde netop solen ude. Det kan være svært på 4. sal og i en lejet bolig. Men gardiner/rullegardiner i løbet af dagen kan holde en del af varmen ude. Derudover kan I forsøge med gennemtræk. Det kan desværre jo give lidt udfordringer med flyvende papir, men gør, at I hurtigt kan få skiftet luften ud. Samtidig er der den fordel, at luft, der bevæger sig, føles koldere end stillestående luft. 

Jeg tænker, I har et ventilationssystem, når nu boligen er så ny. Meget ofte er der indstillinger, som gør det muligt at få dem til at køle. Desværre er der nogle lejlighedsbygninger, hvor det styres centralt. Og så er det en dialog med vicevært og måske også de andre beboere om at finde et passende niveau.

Vi har en artikel, som forsøger at hjælpe med små fif til de meget varme sommernætter. Den er nok gældende lidt mere for jer

Sådan holder du soveværelset køligt i varmen

Solafskærmning - sådan skærmer du dit hus af for solen

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden