Fjern træstub med stubfræser: Den hurtige, men dyre løsning

Den mest effektive måde at fjerne en træstub er ved stubfræsning. Ved stubfræsning bruges en stubfræser, der fræser den øverste del af træstubben i stykker. Normalt fræser man ca. 30 cm under terræn, så der efterfølgende kan anlægges eksempelvis græsplæne, hvor træstubben stod.  

Stubfræsere ser forskellige ud, og de findes i forskellige størrelser, men fungerer på samme måde. De har en rund klinge med skarpe savklinger monteret, som roterer hurtigt rundt, så man lidt efter lidt kan fræse en træstub i stykker.

Du kan selv leje en stubfræser, eller du kan få en professionel til at udføre arbejdet med at fræse en træstub væk.

Det kan være en dyr løsning. Alt efter hvor stor din træstub er, skal du typisk betale mellem 500 og 5.000 kr. pr. træstub inklusive oprydning og transport, hvis du hyrer en professionel til at fjerne den.

Lejer du selv en stubfræser koster det ca. 700-1.500 kr. pr. døgn inklusive levering, benzin og rengøring.

Fjern træstub med plastik: Gør det selv-løsningen

Du kan også fjerne en træstub ved at dække den til med plastik. Det kræver mere arbejde og mere af din tid, men det er en ganske effektiv metode, hvis du er træt af en træstub i baghaven.

Sådan gør du:

  1. Fjern jorden rundt om træstubben.
  2. Skær træstubben af ca. 10 cm under jordoverfladen med sav eller motorsav. Pas på, at kæden på motorsaven ikke bliver ødelagt af jord og småsten. Det gælder om at fjerne så meget jord, at du uhindret kan skære stubben vandret over. Brug evt. en gammel kæde til motorsaven, hvis du har en liggende.
  3. Pak træstubben ind i sort plastik og læg jord ovenpå, så plastikken omslutter den. Når træstubben er dækket af plastik, kommer der ingen rodskud, og stubben vil rådne væk i løbet af 1-3 år.

Så græs oven på træstubben

Du kan sagtens så græs ovenpå en nedsavet træstub, når du har dækket den med plastik og jord. På den måde kan haven hurtigt blive pæn igen, mens stubben nedbrydes nede i jorden.

Sørg for, at der er min. 10-15 cm jord, som græsset kan vokse i. Bliver laget tyndere end det, vil græsset lettere tørre ud i perioder med tørke. Bliver jorden meget tør, kan du vande området med vandkande.