I slutningen af april til start maj, er det ved at være tid til at så dine ærter. Jordtemperaturen ligger her omkring de 10 grader, hvilket er passende til at så ærter. Men pas på nattefrosten, for lige når de små spirer titter frem, kan de være meget sårbare over for frost.

Læg frøene i blød

Sammenlignet med andre frø er ærter temmelig store. Og også meget hårde. Det kan derfor være en fordel at lægge ærterne i vand, dagen før de skal sås, da det sikrer en bedre og hurtigere spiring, når ærterne kommer i jorden. Tag et glas med almindeligt postevand, og læg ærterne i blød 12-24 timer.

Sådan sår du dine ærter

Ærter skal alt efter sort ligge 3-5 cm nede i jorden med ca. 5 cm mellem ærterne på en række. Sår du i flere rækker, bør der være 30-40 cm mellem rækkerne, både så du sikrer lys og luft til planterne, men også så du nemt kan plukke dem.  

Sådan gør du:  

  1. Spænd en snor ud der, hvor du vil så dine ærter. Det sikrer en fin lige række.
  2. Lav en rille på 3-5 cm dybde fx med kanten af et hakkejern.
  3. Læg ærterne i rillen med ca. 5 cm afstand.
  4. Dæk rillen til med jord og tryk forsigtigt til, så ærterne får god kontakt med jorden.
  5. Vand jorden igennem 

Du skal sørge for at holde jorden fugtig under spiring, da ærteplanterne holder af vand. På den måde får du sundere planter, der samtidig er mere modstandsdygtige overfor skadedyr og sygdomme.  

De små nye ærtespirer vil typisk skyde frem efter 1-2 uger.

Giv en hjælpende hånd

Ærteplanterne har små fangarme, der snor sig rundt om snore, hegn eller andre planter - og på den måde kravler de op ad espalier eller andet, de kan få fat i. Nogle sorter er bedre til at fæste sig end andre, så dine ærter kan have brug for en hjælpende hånd i starten til at få fat. Men når først de er begyndt at kravle opad, så klarer de resten selv, og du vil hurtigt få et flot og tæt ærtehegn. Sørg for at holde ukrudtet væk fra jorden omkring ærterne. Ærteplanterne kan påvirkes af konkurrencen fra andre planter, og du risikerer mindre planter og dermed også en ringere høst.