Afgiver gasbeton radon?

Kære Bolius

Min datter og svigersøn er interesseret i at købe et skalmuret parcelhus fra 1970, hvor den bærende indermur er af gasbeton - af typen Siporex.

Jeg har set en artikel, hvor der er lighedstegn mellem Siporex og Yton. Yton er bl.a. svensk gasbeton, som jeg erindrer er klassificeret som radioaktivt.

Er der grund til at være betænkelig? Bl.a. er radonstråling (radioaktivitet ) jo "oppe i tiden" m.h.p. radonspærrer i nybyggeri.

På forhånd mange tak for, at I kiggede på "sagen".

MVH. Peter S.

Kære Peter S.

Det er rigtigt, at visse svenske gasbeton-produkter som fx Ytong og Durox, der blev produceret mellem 1929 og 1975 og brugt frem til 1980, indeholdt alunskifter, der kunne afgive radon. Materialet har en blågrå farve og blev kaldt blåbeton.

Siporex er hvid og indeholder ikke alunskiffer og er derfor radonfrit, som du kan læse på denne svenske hjemmeside:RadonAssistans

Der står blandt anden følgende:

Exempel på varumärken vars produkter tidigare tillverkades av blåbetong är Ytong och Durox, medan Siporex, som är vit, aldrig har haft något innehåll av alunskiffer och därför är ”radonfritt”. En blågrå färg på lättbetong bör tas som anledning att undersöka materialet närmare.

Læs mere: Sundhedsskadelig Radon i boligen

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden