Hvor blev det af?

I serien "Hvor blev det af?" sætter Videncentret Bolius fokus på ting i boligen, der var meget populære på et tidspunkt, men som ikke er det længere.

SE ALLE 'HVOR BLEV DET AF?'

Døre og dørkarme. Spisestue- og soveværelsesmøblementer. Karlekammerskabe og chatoller. Alt blev afsyret i 1980’erne.

Når man afsyrer, fjerner man gammel maling eller fernis, der indeholder syre, ved at behandle med base.

Malede møbler skulle afsyres

- Vi startede Kalhave Antik i 1975, men det var for alvor i 1985 og ca. 15 år frem, vi havde rigtig, rigtig travlt med at afsyre og restaurere møbler for private.

- Derudover opkøbte vi også møbler, afsyrede dem og solgte dem igen. For det var stort set alle typer møbler, folk gerne ville have afsyret. Mange kom med hele spisestuemøblementer og soveværelsesmøblementer, fortæller Vibeke Svendsen, der sammen med sin mand Chris Svendsen er indehaver af Kalhave Antik i Uldum.

Mange havde malet alt i 1970’erne – fra dørkarme til møbler – i skarpe farver som gul og grøn. Formentlig fordi det var en nem måde at shine ting op på og dække fejl og mangler. Men pludselig ville folk have det hele råt i stedet.

Afsyrede møbler solgt til Tyskland

Det var ikke kun danskerne, der var vilde med de afsyrede møbler og fyldte deres hjem med dem. Også tyskerne ville have dem.

- I midten af 1980’erne tog vi meget på antikvitetsudstillinger, og her kom tyskerne og så de afsyrede møbler, vi lavede, og så var de solgt til stanglakrids. Så vi fik gode, faste kunder, så rigtig mange af vores afsyrede møbler røg til Tyskland. Vi havde også mange kolleger, der afsyrede møbler og solgte dem til Tyskland, siger Vibeke Svendsen.

Afsyrede møbler toppede i 1980’erne

De afsyrede møbler har dog været på retræte de sidste mange år. Tyskerne begyndte at købe deres møbler i Østtyskland efter murens fald. Og danskerne fulgte andre trends.

- Afsyrede møbler startede i 1970'erne, toppede i 1980'erne og døde i 00'erne, konstaterer livsstilsekspert Niels Folmann.

Vibeke Svendsen fortæller, at de stadig afsyrer en del møbler, men det er nu ikke så mange hele møblementer, men i stedet udvalgte møbler som en kommode eller et vitrineskab.

Afsyrede møbler er ikke superhot længere

Kuno Bonne, håndværker og stifter af sitet Handyman.dk, får heller ikke længere så mange spørgsmål om, hvordan man selv afsyrer sine møbler.

- Min fornemmelse er, at afsyrede møbler ikke længere er superhot. Og selv om tendensen igen går lidt fra de malede møbler, kommer vi nok ikke til igen at se, at alt skal afsyres. Men folk vil gerne have enkelte elementer i råt træ, så de kan mikse det gammeldags og romantiske med moderne design og arkitektoniske hårde streger, siger han.

Det er dog få, der bruger afsyring til at opnå det rå træ-look, som igen er trendy. Folk bruger i stedet sandpapir, stålbørster og hvid klatmaling på fx ubehandlede fyrretræsmøbler for at give dem patina.

+50-årige er mest til afsyrede møbler

Vibeke Svendsen mener, interessen for afsyrede møbler afhænger lidt af alder.

- Som jeg oplever det, går de unge på loppemarked og finder ting, som de maler og mikser med moderne design i deres hjem. Mens dem på plus 50, der er vokset op med afsyrede møbler, stadig finder arvestykker frem, som de gerne vil have afsyret og restaureret, siger hun.

Sådan afsyrer du møbler

Du kan i princippet godt afsyre møbler selv, men skal du afsyre mere end et enkelt lille møbel, er det en god idé at få en professionel til at gøre arbejdet. Der er nemlig mange eksempler på, at afsyring går galt eller ikke bliver så pænt, og kaustisk soda, som oftest bruges til at afsyre møbler med, er ikke så godt for miljøet.

Massivt fyr og eg egner sig bedst til at blive afsyret.

Her er et eksempel på, hvordan du fx kan afsyre en kommode uden brug af kaustisk soda:

  • Smør kommoden ind i et tykt lag brun sæbe.
  • Dæk til med et lufttæt lag af husholdningsfilm.
  • Lad det stå i ca. et døgn.
  • Skrab den gamle maling af med en spartel.

Hvis du vil bruge kaustisk soda, kan du gøre følgende:

  • Bland varmt vand med tapetklister og kaustisk soda (basen).
  • Påfør massen og lad det stå i ca. 3 timer, hvorefter malingen er opløst.
  • Skrab malingen af med en spartel.
  • Rens af med eddikesyre og efterbehandl med voks eller olie.

Kilde: Handyman.dk og Videncentret Bolius