I april er det tid til at så agurkefrø, hvis du skal dyrke dine planter helt fra frø. Det sjove ved at dyrke fra frø er, at udvalget af sorter er langt større, end hvis du skal investere i planter, der er drevet frem hos forhandlere. Og så er en frøpose langt nemmere at transportere hjem eller bestille på nettet.

Agurkefrø og agurkesorter

Har du ikke allerede købt frø kan du gå i gang med at undersøge hvilke sorter der findes på markedet. Du skal bl.a. tage stilling til, hvor du skal dyrke dine agurker, og hvad du skal bruge dem til. Der findes nemlig mange forskellige agurkesorter med meget forskellige egenskaber. Udover de mere almindelige agurker kan du fx dyrke skoleagurker, salatagurker, mexicanske agurker eller citronagurker.  

På frøposerne står der typisk, hvilken type agurk der er tale om, og hvad den kan bruges til. Det er ofte størrelsen og smagen på selve agurken, der er afgørende. Der vil også stå, hvor høj du kan forvente, planten bliver, så du har en idé om, hvor meget plads den kommer til at kræve. På frøposerne kan du også læse, om agurkerne skal dyrkes i drivhus, eller om de kan dyrkes på friland.  

De sorter, der bliver meget høje, er typisk til drivhuset, mens nogle af de lavere sorter egner sig godt til en krukke på et beskyttet sted på altanen eller terrassen. Fælles er dog, at de alle kræver en form for opbinding.  

Regn altid med, at der er frø, der ikke bliver til noget, så sørg for at have lidt flere frø, end du skal bruge.

Forspir i vinduet eller drivhuset

Da temperaturen i april stadig er for lav til at dyrke agurker udendørs, skal du forspire dine agurkefrø indendørs eller i et opvarmet drivhus.  

Gør sådan:  

  1. Kom så- og priklemuld i små potter/spirepotter og tryk det lidt til.
  2. Så 2-3 frø i hver potte og dæk frøene med et lille lag vasket sand.
  3. Vand forsigtigt, fx med en vandforstøver. 

Agurkefrø spirer optimalt ved en temperatur på 22-25 grader, så det er en god ide at spire under plastik eller i et minidrivhus, som er en forspiringskasse med et gennemsigtigt låg. Derved bliver temperaturen og fugtigheden højere. Stil potterne lyst, gerne direkte i vindueskarmen, hvis du spirer i din bolig. 

Hvis du har plastik over de små potter, eller bruger et minidrivhus, så løft plastikdækket eller tag låget af minidrivhuset et par gange om dagen for at sikre ventilation. Dermed mindsker du risikoen for svampeangreb på de nye spirer.  

Hold løbende jorden fugtig, men pas på med at overvande - jorden skal føles fugtig og ikke sjaskvåd. Brug fx indsamlet regnvand til at vande med. Du kan også bruge vand fra en affugter eller kondenstørretumbler – filtrér det først gennem fx et kaffefilter, så der ikke er fnug i. 

Flyt potterne og tynd ud

I løbet af få uger vil de små, nye agurkespirer komme frem, og så skal du flytte lidt rundt på potterne. De nye spirer kan nemlig blive svedet af direkte sol, så stil dine potter lyst, men ikke i direkte sol – fx i et øst- eller vestvendt vindue. Planterne behøver nu ikke længere stå under dække af plastik eller glas.

Når spirerne er ca. 3 cm store, skal du tynde ud i potterne, så der kun står én plante tilbage i hver potte. Hiv de mindste og mindst sunde spirer op ad potterne, så kun den største og sundeste plante står tilbage.

Put agurkeplanterne i større potter

Når planterne er ca. 10 cm store, eller når rødderne når pottens inderside, skal du ompotte dine agurkeplanter til større potter.  

Gør sådan:  

  1. Tag forsigtigt planterne ud af potterne og lad så meget jord som muligt sidde for at beskytte rødderne.
  2. Placér planterne i større potter eller krukker med almindelig pottemuld.
  3. Stil ikke planterne for varmt, da du risikerer, at planterne bliver ranglede. Stil dem helst et lyst sted, hvor der er ca. 15 grader, hvis det er muligt – fx i et bryggers eller en udestue.
  4. Lad agurkeplanterne stå og vokse sig store, inden det er tid til at sætte planterne i drivhus eller udenfor, når temperaturen er høj nok.
  5. Planterne må ikke tørre ud over flere dage – giv dem vand, hvis bladene begynder at hænge. 

Tips: Støt planterne. Når planterne at blive så høje, at de ikke længere kan stå selv, kan du give dem en lille pind at støtte sig til.