Omkring 1. juni er det ved at være tid til at plante dine agurker ud i drivhuset. Har du ikke et drivhus, skal du lade dem stå indendørs og følge anvisningerne i at vande, gøde og opbinde. Først senere på sommeren er det varmt nok til, at de kan stå udendørs.

Agurker i drivhus

Agurker er både varme- og lyskrævende, så du skal have styr på flere forhold, inden du flytter dine agurkeplanter fra vindueskarmen og direkte ud i drivhuset.  

  • Jord- og lufttemperatur: Jordtemperaturen skal helst være 18 grader eller mere, lufttemperaturen bør være minimum 16 grader, og risikoen for nattefrost skal være overstået. Er jordtemperaturen lavere, risikerer du, at væksten går i stå, og frost vil skade både blade og stængler, og i værste fald slå planten ihjel.
  • Mål jordtemperaturen med et jordtermometer, hvis du vil være helt sikker på, at jorden er varm nok. Skulle der komme en enkelt nats frost, kan du beskytte dine planter med fiberdug eller holde på varmen med stearinlys i løbet af natten.
  • Lys: Vær opmærksom på lysforholdene, når du begynder at flytte planterne ud. Selvom agurker kræver meget lys, og gerne står i den sydvendte del af drivhuset, kan de få et lille chok ved pludselig at blive flyttet fra den måske lidt mørkere stue til et fuldt, oplyst drivhus. Derfor er det en god idé at beskytte dine planter mod solen midt på dagen de første par dage ved at lave skygge for dem.

Plant i potte, kapilærkasse eller direkte i jorden

Når du er klar til at plante dine agurkeplanter ud i drivhuset, kan du plante dem flere steder:  

  • I en potte.
  • I kapilærkasser med plantesæk.
  • Direkte i jorden. 

Uanset, hvad du vælger, skal der være god plads omkring planterne, da de kan blive forholdsvis store og hurtigt risikerer at skygge for hinanden. Står planterne for tæt, er der også øget risiko for skadedyr og sygdomme.  

Krukker/potter: De bør være minimum 40 cm i diameter, have hul i bunden og stå i en god underskål.  

Kapilærkasser: Plant kun to agurker i hver plantesæk. Du kan dog sagtens udnytte hullet i midten til fx krydderurter.  

Direkte i jorden: Der bør være minimum 50 cm mellem agurkeplanterne. Også her kan du så eller plante mindre afgrøder mellem, fx salat eller radiser. Der er selvfølgelig forskel på sorterne, så dyrker du de helt små sorter, kan du plante tættere, mens de største af sorterne kan have brug for lidt mere plads, særligt i højden.  

Plant ikke agurkeplanterne samme sted, hvor der har stået agurker de sidste par år. Sygdomme og skadedyr kan nemlig overleve i jorden flere år, og risikoen for angreb bliver større. Skift gerne jorden, hvis du alligevel planter samme sted. Bland gerne lidt kompost i jorden for at give lidt næring.

Sådan planter du dine agurker ud i drivhuset  

  1. Løsn jorden godt og grav et hul, der er lidt større end potten.
  2. Tag forsigtigt planten ud af potten og placér den i hullet.
  3. Tryk jorden til rundt om planten, så den står godt fast.
  4. Vand jorden godt igennem, uden at den står og søber. 

Efter udplantning kan agurkeplanterne godt hænge lidt med bladene - det behøver ikke betyde, at de mangler vand, det kan også skyldes, at de skal vænne sig til de nye omgivelser. Der sker nemlig typisk en større fordampning fra bladene, samtidig med at rødderne er blevet forstyrret en smule.  

Giv planten lidt tid til at komme sig, og beskyt den mod den værste direkte sol i et par dage ved at lave skygge for den. Overvander du, risikerer du at skade rødder og stængel. Jorden skal være let fugtig og ikke sjaskvåd.

Vand

I den første tid bør du holde jorden fugtig, men efterhånden som planten er kommet sig, kan du lade jorden tørre let ud mellem vandingerne. Agurker tåler ikke at stå med for fugtig jord omkring stængel, og rodnettet bliver styrket, hvis der ikke vandes direkte rundt om planten.

Krukker bør derfor vandes i underskålen, og kapillærkasser bør ikke stå med konstant vand i bunden. Agurker plantet direkte i jorden, bør vandes et stykke fra planten, så der ikke kommer til at stå vand ved stænglen. Vand, når jorden lige akkurat er tørret ud.

Gødning

Du bør ikke gøde de første par uger efter udplantning. I pottemuld og plantesække er der typisk gødning til den første tid, og har du tilsat kompost i jorden, kan det også fungere som næring til planterne.

Efter 2-3 uger kan du begynde at gøde. Du kan både bruge flydende gødning tilsat vandingsvandet, granulat, der drysses ud på jorden, eller en anden form for næring. Der findes gødning specielt egnet til afgrøder, men en almindelig plantegødning kan også bruges. Følg altid dosseringsvejledningen på produktet, så du hverken kommer til at gøde for meget eller for lidt.

Opbinding

Alt efter sort kan dine agurker have brug for støtte og opbinding. Det er en god idé allerede nu at gøre klar til opbindingen, så du løbende kan hjælpe dine planter godt på vej, efterhånden som de skyder.  

Agurker har små slyngtråde, der hjælper den med at holde sig oppe, så i mange tilfælde kan agurkerne klare sig selv, så længe de har noget at få fat i, når de vokser sig større. Men nogle gange kan de have behov for lidt hjælp, hvis de er kommet på afveje, så hold løbende øje med dine planter.  

Der findes mange forskellige metoder og produkter, som kan bruges til opbinding. Fx spiraler, som kan monteres direkte i drivhusets konstruktion, espaliér, som kan stikkes i jorden, men også en snor spændt fast i toppen af drivhusets top kan fungere.