I løbet af juni vil der typisk være godt gang i dine agurkeplanter, og det kan være ved at være tid til ekstra pleje ud over vanding. Har du stadig et par unge agurkeplanter stående i vindueskarmen, kan det være ved at være tid til at stille dem uden for fra midten af juni, men hold øje med vejret.

Beskæring

Agurkeplanter sætter naturligt en forholdsvis stor bladmasse, og det kan være nødvendigt at reducere lidt i den. Både for at sikre lys til agurkerne, men også for at mindske fordampningen fra plantens blade, så planten bruger energien på at sætte og udvikle agurkerne i stedet for at udvikle lange sideskud.  

Når du beskærer agurkeplanter, skal du forestille dig, at den energi, planten har, i første omgang skal bruges til at vokse i højden og ikke i bredden. Hav derfor fokus på de lange sideskud, planten begynder at sætte.  

I den første tid har agurkeplanten en hovedstamme, hvor der dannes blade forskudt til den ene og den anden side. Efterhånden som planten vokser, vil der så dannes sideskud med flere blade. Det er disse sideskud, der skal skæres tilbage.  

Når der er tre eller flere blade på et sideskud, klippes sideskuddet tilbage lige efter andet blad, så hvert sideskud har to blade. På sigt dannes der yderligere nye skud på sideskuddene – klip dem tilbage, så de kun har et blad på hvert nye skud.  

Agurkerne dannes i bladhjørnerne, så du kan forvente 1-2 agurker for hvert blad på sideskuddene.

Sæt agurkerne udendørs

Har du ikke drivhus, kan du nu begynde at sætte dine agurker ud på altanen eller terrassen. Men husk at holde godt øje med både vejret og planternes trivsel.  

Agurkeplanter kræver lys og varme, så væksten ikke går i stå. Både luft- og jordtemperaturen påvirker planternes udvikling, og ved en jordtemperatur på under 18 grader kan væksten gå i stå, da agurkerne ikke kan optage vand ved lavere temperaturer. Mål jordtemperaturen med et jordtermometer.  

Stil agurkeplanterne i krukker eller plantekasser på en solrig, beskyttet og lun plads - fx op ad en sydvendt husmur eller i en god lun krog.  

Hold øje med temperaturen - er nattemperaturen under 15 grader, bør du beskytte planterne med fx fiberdug.  

Agurkeplanterne er lidt ekstra udsatte for vind, når de står udendørs. Sørg derfor for en god og solid opbinding til planterne, fx et fastgjort espalier. Hold også øje med, om agurkerne tynger planterne så meget, at sideskuddene risikerer at knække. Giv da lidt ekstra støtte til sideskuddene – bind fx skuddet fast til en pind med en planteklemme.

Skadedyr og sygdomme

Lige som andre grøntsagsplanter rammes agurker også nemt af både skadedyr og sygdomme. Men du kan gøre flere ting for at mindske angrebene.  

Sunde planter er mere modstandsdygtige mod angreb, så pas i første omgang godt på dine planter og sørg for den rette mængde vand og næring. En forkert placering kan også øge risikoen for angreb, da planten bliver en smule svækket. Agurkeplanterne kræver lys og varme, og helst så konstante forhold som muligt, så stil planterne som angivet ovenfor.  

I drivhuset er det vigtigt at få luftet godt ud, da mange svampesygdomme trives i det fugtige miljø.  

Hold løbende øje med angreb og behandl så hurtigt som muligt, så det ikke breder sig til andre planter.

Svampeangreb

Svampeangreb af forskellig slags ses ofte som visne plantedele eller frugter, der rådner på stænglen. Fjern hurtigt de angrebne plantedele - og i nogle tilfælde hele planten, og jorden den har stået i - så sygdommen ikke breder sig til andre planter.

Skadedyr

Alt fra snegle til larver, lus og mider kan angribe dine agurkeplanter.

Hvis du ser larver eller snegle eller tegn på angreb fra dem - fx gnav i bladene - bør du straks fjerne skadedyrene. Hvis dine planter står i et højbed eller en plantekasse, kan du forebygge angreb med et sneglehegn.  

Krøllede eller fedtede blade er et tegn på angreb fra lus eller mider. Er der få bladlus, kan du fjerne dem med fingrene og knuse dem. Er der mange, kan du skylle bladlusene af planten med en vandstråle fra haveslangen eller ved at stille planter i potte under bruseren. Sprøjt ikke for hårdt på stilken, da det kan ødelægge planten. Du kan også bruge insektsæbe.

Vand og gød

Lad jorden tørre let ud mellem vandingerne. Agurker tåler ikke at stå med for fugtig jord omkring stængel, og rodnettet bliver styrket, hvis der ikke vandes direkte rundt om planten.

Der er flere former for gødning, du kan bruge til dine agurker. Dyrker du direkte i jorden eller i krukker og plantekummer, kan du strø velomsat kompost ovenpå jorden. Du kan også vælge at gøde med færdigblandet mineralsk eller organisk gødning i pille eller flydende form. Følg brugsvejledningen på produktet. 

Nu skal du bare vente på, at dine agurker vokser sig større og modner.