Du har måske allerede høstet de første agurker, eller også går du spændt og venter. Der er nemlig forskel på, hvornår agurkerne er klar til at blive høstet.

Hvornår skal du plukke agurkerne?

Både sort, såtidspunkt samt vejrforhold har indflydelse på, hvornår dine agurker er modne og klar til at blive plukket. Men fælles for agurker er, at der ikke er langt fra moden til overmoden. Hold derfor godt øje med dine agurker og pluk dem, inden de bliver for store og bitre.  

Størrelsen på en moden agurk varierer fra sort til sort, så tjek dine sorters forventede størrelse og prøvesmag eventuelt lidt undervejs.  

Høster du agurkerne løbende, stimuleres planten til at sætte flere blomster og efterfølgende agurker. Samtidig vil den energi, der er i planten, bruges på at modne de nye agurker.  

Tjek ofte, om der er en agurk eller to, der har gemt sig i bladmasserne eller bag plantekassen, her vil de nemlig hurtigt vokse sig alt for store, før du opdager dem.

Gødning og vanding

Planterne har helt til den sidste agurk er høstet brug for både vand og gødning. Lad jorden tørre let ud mellem vandingerne og gød efter anvisningen på gødningsproduktet.

Når den sidste agurk er høstet

Når agurkeplanterne ikke længere sætter nye blomster, og den sidste agurk er høstet, kan du fjerne hele planten. Det er en god ide at gøre det inden vinteren, så undgår du, at eventuelle sygdomme og skadedyr overvintrer på eller i de døde plantedele.  

Grav planten op og læg den i kompostbunken, hvis planten er sund. Har den sygdomme, eller sidder der skadedyr på den, skal den ud med det haveaffald, der ender på genbrugsstationen.  

Udnyt pladsen og varmen i drivhuset til andre hurtigt voksende afgrøder. For eksempel kan bladsalat, radiser og spinat nå at spire og modne, inden sæsonen slutter.  

Du kan godt bruge den jord, agurkerne har stået i til andre afgrøder, men tilsæt lidt kompost eller anden gødning, da agurkerne kan have opbrugt den tilgængelige næring.