Spørg Bolius

Beskæring af stort ahorntræ

Kære Bolius

Vi har et relativt stort ahorntræ i vores baghave. Vi synes, det er smukt, men vores nabo synes det skygger om sommeren på deres terrasse. Naboen har talt med et firma, der tilbyder at komme nu i april og tage ca. 25% af kronen, da ‘det ikke er noget problem for træet’. Naboen vil også betale.

Jeg føler mig utryg, da jeg ikke ved: Hvornår er et godt tidspunkt at beskære en ahorn på? OK i april? Hvordan skal det evt. beskæres? Hele store grene? Beskæres udefra så kronen bevares i form?? Hvis man kigger på træets størrelse/alder. Hvor meget må så tages af? Er 25% for meget? Det er naboens ønske. Ikke vores.

Skal man passe på med at skære for store grene af? Altså at man kommer til at skade træet? Skal man
smøre noget på så træet heler bedre? Andet vi skal være opmærksomme på? På billedet er vores træ er det, der stå lige i forlængelse af haveskurets hvide dør. Jeg er VILDT taknemmelig for svar.

Mvh Marie

Hej Marie
 
Jeg vil ikke mene at april, eller foråret i det hele taget, er det rette tidspunkt for at beskære ahorn. Ahorn hører til de såkaldte blødere, der taber en masse saft, hvis de beskæres på det forkerte tidspunkt. I foråret er saftspændingen ekstra høj hos blødere, og de bør derfor ikke beskæres i denne periode. Det bedste tidspunkt at beskære på er i perioden juli til september, hvor saftspændingen er aftaget noget, men træet stadig er i vækst og i stand til at lukke sårene hurtigt. 
 
Til hvor meget der kan skæres væk, er det oplagte svar; Så lidt som muligt. En beskæring vil under alle omstændigheder enten svække træet, i en eller anden grad afhængig af metode og omfang, eller det vil miste sin naturlige vækstform. Formen bevares bedst og mest naturligt hvis man fjerner enkelte af de store grene helt inde ved stammen og kun få af de yderste grene for at reducerer højden og bredden. Klipper man kun i de mindre grene hele kronen rundt, vil det resulterer i en masse vildskud i kroneranden som vil ligne små koste, hvilket vil få træet til at se pjusket og uordentligt ud, særligt om vinteren når der ingen blade er på. Men en beskæring af de større grene, vil være hårdere for træet, da der skal bruges ekstra energi og tid på at lukke de store sår. Så der er ikke en enkelt rigtig løsning på dette, men måske en løsning midt i mellem, dvs. ikke for store grene, men heller ikke for mange små. Jeg kan desværre ikke komme det nærmere uden at have vurderet træet selv. 
 
I er ikke forpligtiget til at lade træet beskære trods naboens ønske, men hvis I vil imødekomme naboens ønske om en reducering af kronen vil jeg sige maks. 20% af den samlede kronemasse, få større grene og så en reducering af mindre grene, klippet af helt inde ved en større gren hvor de bryder fra, så stubbe undgås. Og så skal sårene ikke smøres med noget, da træet skal have lov til at lukke sårene naturligt.
 
I kan læse mere om beskæring af træer i denne artikel, hvor vi skriver lidt mere om de overvejelser man bør gøre sig inden en beskæring. Beskæring af træer, buske | Hvordan og hvornår? Læs 3 gode råd (bolius.dk)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden