Spørg Bolius

Brune pletter på vinplantens blade - kan der gøres noget ved det?

hej Bolius

Vi har i foråret plantet et par vindrueplanter i vores åbne carport. De har nu på flere af bladene fået brune pletter.

Kan I sige hvad det er - og hvad man gør ved det, hvis der skal gøres noget?

VH Kurt N

Hej Kurt

Jeg kan desværre ikke sige præcist hvad de misfarvede blade skyldes, men det det ligner tegn på mistrivsel. Mistrivsel kan fx være hvis jeres vin i en periode har fået for lidt eller for meget vand, eller for lidt eller for meget næring. Har planten stået i fugtig eller våd jord i længere tid, kan rødderne have taget skade og planten har svært ved at suge vand og næring op. Har den derimod stået for tørt i perioden hvor de nye blade er dannet, kan planten ligeledes lide under vand- og næringsmangel.

Giv planterne lidt tid, og se om det ikke retter sig hen over sæsonen. Lad jorden tørre let ud mellem vandingerne og giv så en god gennem vanding. Undgå sjatvanding hvor kun den øverste del af jorden bliver våd, da dette giver overfladiske rødder, der er mere udsat for udtørring. Giv planterne en gødning der er beregnet til afgrøder, og følg doseringsanvisningen på produktet. Overgødning er ikke en fordel, da det skader planterne.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Aktuelt på forsiden