Albert Fjeldgren Rischel havde ikke nogen vild nytårsaften. Vækkeuret ringede tidligt næste morgen og mindede den 19-årige kokkeelev om, at han skulle flytte hjemmefra. Langt om længe. Efter mere end et års søgen var han endelig blevet lovet en studiebolig i København. 

– Jeg kender mange, som har ventet i mere end tre år på et sted at bo. Enten bor de stadig hjemme, eller også sover de på sofaer hos venner. Det er hårdt. Boligmarkedet i København er en værre suppedas, siger Albert.

Kort om containerboligerne i København

  • Beliggenhed: Containerne ligger på en tom grund på Refshaleøen, der er en ø i Københavns Havn, og skal blive der mindst 10 år. Området er under hastig forandring og byder på både koncerter, gourmetrestauranter, gallerier, uddannelsesinstitutioner og panoramaudsigt over Københavns mest kendte vartegn. 
  • Antal: i 2018 opføres der flere nye boliger, og planen er, at der skal ligge 84 containerboliger på stedet.
  • Hvor kommer de fra: Containerne er indkøbt brugt hos Mærsk og koster omkring en halv million kr. at istandsætte.
  • Indretning: En container deles mellem to beboere. De har hvert sit værelser på 11 m2 med et lille tekøkken med nye hvidevarer. Desuden er der et fælles baderum. Indvendigt har boligen en rå metaloverflade. Beboeren kan ved hjælp af magneter let sætte knager og hænge ting op. Enden af containeren består af en glasfront med glasdør, og der er store glasvinduer for oven. 
  • Pris: 4.200 kr. om måneden inklusive forbrug.
  • Sådan søger du: Kun studerende kan bo i containerne. Du kan ansøge på cphvillage.com, men for tiden tages der ikke imod flere ansøgninger. CPH Village, som står bag boligerne, modtog flere end 2.000 ansøgninger til færre end 200 boliger.

Fra barndomsværelse til container

Han priser sig derfor lykkelig for, at han ikke længere er på boligjagt. Også selvom det ikke var en helt almindelig studenterbolig, han blev stillet i udsigt. 

Nytårsdag rykkede Albert nemlig sine ejendele ud af barndomsværelset på Amager og ind i en container, som tidligere har været brugt til at fragte gods over verdenshavene. 

Albert tøvede ikke med at takke ja til boligen, selvom han da havde sine tvivl. 

– Jeg tænkte, at der måske kunne være pivkoldt i sådan en container. Men her er overraskende godt isoleret. Det fungerer virkelig godt, siger Albert og kigger ud på de grå vinterskyer, som har samlet sig over den endnu kolde hovedstad. 

Udsigt til Den Lille Havfrue og Operahuset

Udsigten kan han heller ikke klage over. Med sin placering på Refshaleøen ud til Københavns havnekanal byder containeren på et bredt udsyn over en række af byens største vartegn. Fra sin seng kan Albert både se Den Lille Havfrue, Marmorkirken, Operahuset og Amagerforbrændingen med den opsigtsvækkende skibakke.

Området, som omgiver containeren, virker ganske vist industrialiseret og råt, men inden længe vil det forvandle sig til et blomstrende bymiljø. De første tegn er her allerede: Her er fx en Mikkeller ølbar, og en Michelin-restaurant er for nylig åbnet i området, ligesom Papirøen vil åbne i nye lokaler en kort gåtur herfra. 

84 containerboliger på Refshaleøen

Det kan undre, at en så attraktiv beliggenhed ikke er optaget af byggeplaner om luksuriøse lejlighedskomplekser, men den tomme plads, hvor Alberts container ligger, er blot en af mange grunde i København, hvor der endnu ikke er aktuelle planer om nybyggeri. Og Albert har mange containernaboer. 

Lige nu er her otte containere og 16 beboere, og med tiden vil der komme flere og flere. Til sidst vil her efter planen være 84 containerboliger og dermed en bolig for 168 studerende. Hver bolig har to værelser på hver 11 kvadratmeter med et lille køkken, mens badet deles mellem de to beboere. Fire af containerne er forbeholdt personer med handicap.

Containeren har en levetid på godt 50 år og lever op til alle krav om kvalitet, som også stilles til andre nye helårsboliger: isolering, varme, vand og kloakering. 

Mål: 2.500 containerboliger til studerende

Det er firmaet CPH Village, som står bag containerkonceptet, og målet er at bygge 2.500 studenterboliger i Danmark og Sydsverige inden 2021. 

– Der kan jo lige så godt bo studerende på de tomme grunde, mens vi venter på de permanente byggeprojekter, siger Frederik Noltenius Busck, der sammen med Michael Deichmann Plesner står bag projektet.

Idéen med at benytte byens tomme grunde til studenterboliger er lidt af et columbusæg: en simpel løsning på københavnernes hidtil uløselige boligkvaler, hvor et rekordstort antal studerende mangler tag over hovedet.

Der var dog et stykke fra idé til virkelighed. Før projektet kunne realiseres, krævede det nemlig, at Planloven blev ændret. Hidtil har den forbudt, at midlertidige boliger kunne stå længere end tre år. Men politikerne på tværs af Folketinget var begejstret for udsigten til flere studieboliger, og det lykkedes derfor at ændre loven i 2017. Alberts container kommer nu til at stå på Refshaleøen de næste 10 år. Derefter er det uvist, hvad der skal ske med den tomme grund, men containerne kan let flyttes et nyt sted hen. 

Hvad koster en containerbolig?

Tidligt gik det op for CPH Village, at containeren er den ideelle boligform til en midlertidig og flytbar bolig. Men det skulle samtidig være så billigt, at studerende har råd til huslejen. 

Mange studieboliger i København er for dyre. Den gennemsnitlige husleje for en privat ungdomsbolig i København er omkring 5.300 kr. De offentligt støttede almene boliger er billigere, men nærmest umulige at få. Huslejen i København i det private byggeri er steget med mere end 50 procent de seneste syv år. I almene boliger er lejen steget med 17 procent.  

De priser kan containerboligerne snildt konkurrere med. Når Albert har betalt den månedlige husleje på 4.200 kr. inklusive forbrug, er der stadig lidt af SU’en tilbage, og han vil nødigt bytte sit containerliv ud med et andet. 

– Så skulle det da lige være, hvis jeg blev tilbudt et sted omkring søerne i København, siger kokkeeleven, som føler sig heldig for at få lov til at bo her. 

2.000 studerende kæmpede om 164 containerboliger

Albert konkurrerede med over 2.000 andre studerende om de nye boliger, men fordi han er kokkeelev, havde han en fordel. Tanken bag boligerne er nemlig, at containerne skal bebos af så forskellige studerende som muligt, og ansøgerne inddeles derfor i puljer. Der var markant flere universitetsstuderende blandt ansøgerne, derfor havde Albert som kokkeelev en fordel, da der var færre ansøgere i hans pulje. 

– Det giver en god dynamik, at alle beboerne er så forskellige, siger Albert, der er glad for det fællesskab, som blomstrer i containerne. 

Hver mandag spiller beboerne brætspil, og viden udveksles på kryds og tværs – forleden gav Albert sit besyv med til en nabo, som havde brug for at vide, hvordan man koger ris. Og en weekend stod den på tour de chambre, en kollegietradition, hvor beboerne besøger hinandens værelser. 

– Jeg havde fisketema på mit værelse, og mere vil jeg ikke sige om det, fortæller Albert med et grin.

Den halvtomme spiritusflaske af mærket Fisk, som troner på natbordet, vidner dog om, hvilke udskejelser aftenen bød på. 

Værelse på 11 kvadratmeter

Når først Albert træder ind i det 11 kvadratmeter store værelse, afviger studieboligen umiddelbart ikke det store fra andre boliger af samme type. Der er ikke meget plads til at lave mad, men sådan er det også på mange andre kollegier, siger Albert, som alligevel ser store forskelle på containerboligen og andre kollegier. 

– Man skal bare kigge efter, siger han. 

Oppe i hjørnet er der fx en bule i metalskroget, og langs gangen er der koøjer. Det er tegn på containerens fortid. 

– Det er råt, og det kan jeg rigtig godt li’. Jeg bliver inspireret af at være her, siger Albert, der mener, at containerne har en charmerende historie, som andre byggerier ikke kan hamle op med. 

Og det må man give ham ret i. Der er ikke mange murstensbyggerier i København, som har sejlet med tobak i Caribien eller fragtet bananer over Atlanterhavet.