Hvad er en edderkop?

Edderkoppen (latin: Aranea) er et leddyr, der tilhører klassen spindlere. Af andre typer spindlere kan nævnes skorpioner og mider.

Til forskel fra et insekt har en edderkop en todelt krop med otte ben, og den har ingen vinger, mens insekter er tredelte og ofte har seks ben og vinger. Derudover har edderkoppen spindevorter på bagkroppen, som den bruger, når den skal spinde spindelvæv, og gifttænder, som den dræber sit bytte med.

Edderkopper findes i mange forskellige størrelser fra 1 mm og op til de meget store fugleedderkopper med en diameter på 25 cm når man måler benenes længde med.

Der findes ca. 40.000 forskellige edderkopper i verden, som er inddelt i forskellige familier. De mest almindelige edderkoppefamilier er:

  • Fugleedderkopper
  • Jagtedderkopper
  • Rovedderkopper
  • Springedderkopper
  • Tragtspindere
  • Vandedderkopper
  • Mejeredderkopper

Mange edderkopper lever typisk af insekter, sommerfugle og biller, mens fugleedderkopper også kan fange større dyr som mindre fugle og pattedyr.

De fleste edderkopper bruger spindelvæv, når de skal fange deres bytte. Spindelvævet kan have forskellige former og være af forskellige typer silke, og det er meget stærkt. Faktisk er spindetrådene stærkere end både kevlar og stål.

Edderkopper, der laver spindelvæv, har et tyndt lag olie på fødderne, så de kan bevæge sig frit rundt på spindelvævet. Når byttet sidder i nettet, spinder edderkoppen det ind og lammer det med sin gift. Herefter gylper edderkoppen mavesyre ud over byttet og suger saft og næring ud af det.

Andre edderkopper, fx jagtedderkopper, løber deres bytte op og bider det ihjel.

Der findes edderkopper i bl.a. Australien og Sydamerika, der er så giftige, at de er dødelige for mennesker.

Mejere

Mejere er ikke edderkopper, men de er nært beslægtede med edderkopper. Mejere og edderkopper tilhører samme klasse i dyreriget, men forskellige ordener. Spindlerens navn henviser til de ”mejende” bevægelser, den laver med det andet par af ben.  Det skulle altså minde om de bevægelser, man laver, når man mejer korn med en le (en mejer hedder på engelsk harvestman, der oversat direkte bliver til ”høstmand”). 

Hvor edderkoppers kroppe er delt i to, er mejeres for- og bagkrop smeltet sammen. Det kan være en måde at kende forskel på mejere og andre spindlere. Hos mejere er kroppen oval eller ægformet. Benene er tynde og meget lange i forhold til kroppen.

Mejere er primært rovdyr. De spiser små insekter, snegle og andre edderkopper, men laver ikke spind. Som alle andre spindlere, der findes i Danmark, er de ganske ufarlige for mennesker.

Kilder: Den Store Danske og allearter.dk

Der er edderkopper i stort set hele boligen, men specielt i kælderen og på loftet, hvor der ikke kommer så mange mennesker, er der flest.

Husedderkopper findes ofte på lidt fugtige steder som fx i en gammel kælder. Det er også husedderkoppens spind, vi ofte finder i hjørnerne.

I mange gamle huse har edderkopper også ideelle betingelser i bjælkelaget mellem etagerne i gamle lette ydervægge af træ og i udestuer. I huse af beton og mursten vil de ofte kunne findes oppe under sålbænke omkring vinduer og døre.

Du møder også tit edderkopper på badeværelset - bl.a. i håndvasken eller badekarret. Det skyldes, at husedderkopper kan falde ned, når de kravler på vægge og lofter, og ofte ikke kan kravle op igen.

Hvad kan du gøre for at forhindre edderkopper i at komme ind i boligen?

Edderkopper kommer ofte ind i boligen via små revner og sprækker. Det kan dog ikke anbefales at fuge alle revner og sprækker til blot for at undgå de ubudne gæster, for så kan huset ikke ånde.

Men har du et hus, der ikke er vedligeholdt tilstrækkeligt, vil der nok være flere revner og sprækker, end der bør være, og så kan du sagtens lukke nogle af dem, og undgå alt for mange edderkopper inde i boligen.

I sommerhalvåret kommer edderkopper typisk ind i boligen gennem åbne døre, vinduer, ventilationskanaler etc. Ved at sætte insektnet op for vinduer og døre kan du forhindre dem i at komme ind den vej.

Er edderkoppen kommet ind i huset, er det bedst forsigtigt at fange den og sætte den fri frem for at slå den ihjel. Edderkopperne er nyttedyr, der spiser mange af de langt mere generende insekter.