Spørg Bolius

Er kompositbrædder bæredygtige?

Hej Bolius

Vi er en andelsboligforening, som overvejer at udskifte vores 30 år gamle trægavle til kompositbrædder (eller lign. vedligeholdelsesfrit materiale). Vi vil også gerne værne om miljøet, og vi er i tvivl
om, om komosit kan betegnes som et miljøvenligt materiale.

Hilsen Frede F

Hej Frede F

Kompositbrædder  er et blandingsmateriale, i dette tilfælde en blanding mellem cement, papirfibre, sand, vand og farvepigment. Det er støbt i forme, så det til forveksling ligner plader af ægte massivtræ.

Fælles for mange kompositmaterialer, er at de sælger sig på at være vedligeholdes frie. Det er som sådan også korrekt, men det betyder også at de ikke kan vedligeholdes hvis det skulle blive nødvendigt en dag.

Pladerne kan fx ikke slibes eller males, hvis de skulle blive slidte, eller falme i farven over tid, eller hvis I om nogle år skulle vælge at ændre farve på gavlene.

Det betyder også at den type plader/brædder har en udløbsdato, der ikke kan forlænges, selvom I fx passer godt på jeres gavle som man fx vil gøre med massive træplanker.

En anden ulempe ved alle kompositmaterialer, er at de ikke kan sorteres til genbrug, når de en dag skal tages ned. Da kompositmaterialer altid er en blanding af forskellige råmaterialer, er det ikke muligt at adskille og sortere materialet, og derfor vil det ofte ende som deponi eller afbrænding, den dag det har udtjent sin værnepligt.

Så alt i alt er kompositbrædder/materialer o.l. bestemt ikke noget godt valg i forhold til bæredygtighed.

Hvis I vil gøre noget godt for både jeres bygningsgavle og for klimaet vil jeg i stedet anbefale jer at anvende massive træplader.

Der findes i dag forskellige typer træprodukter, der er behandlet, fx varmebehandlet, så det bliver mere modstandsdygtigt overfor vind og vejr, og ikke kræver nær så meget vedligehold som helt råt træ.

Husk at alt træ med tiden vil ældes og få patina, hvilket sagtens kan give en smuk facade på jeres gavle både nu og i mange år fremover.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Sarah Sonne Glatz, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden