Kartofler og tomater i én plante.

Det lyder for mærkeligt til at være at sandt. Men det er lykkedes det engelske plantefirma Thomson og Morgan ved 'gammeldags' podning at fremavle en såkaldt tomatkartoffelplante, der har tomater på den øverste synlige del, og kartofler under jorden på plantens rødder.

Da Thomson og Morgan i september 2013 lancerede planten TomTato - der henviser til de engelske ord for tomat og kartoffel - pointerede firmaet, at planten ikke var genetisk modificeret.

Kartoffel og tomat tilhører samme familie

Når det overhovedet er muligt at få de 2 planter til at vokse sammen, er det, fordi de tilhører den samme slægt - nemlig natskyggefamilien, der også har chili og auberginer som medlemmer.

Herhjemme kan planten bl.a. købes på plantetorvet.dk til 79,95 kr. pr. plante (2019), som regel kun i den normale plantesæson fra midten af maj og ind i juni.

Danske erfaringer med tomatkartoffelplanten savnes

Ifølge Thomson og Morgan kan du høste tomater og kartofler på samme tid - ca. 500 cherrytomater og 2 kilo kartofler pr. plante.

BBC's haveekspert, Guy Barter sagde ved lanceringen i 2013, at tomatkartoffelplanten "så lovende ud" - selvom tidligere forsøg på at pode tomat- og kartoffelplanter havde slået fejl. Endvidere mente han, at planten havde en særlig fordel for dem, der ikke har så meget plads i deres have.

Umiddelbart er der ikke endnu så mange danskere, der har afprøvet tomatkartoffelplanten. En søgning på internettet har ikke givet resultat med hensyn til praktiske erfaringer med TomTato. Derfor ved Videncentret Bolius ikke, om tomatkartoffelplanten lever op til, hvad firmaet lover.

Høst tomater og kartofler på samme tid

Når tomaterne er modne, er det ifølge producenten tid til at grave kartoflerne op. Hver plante dur kun i et år.

Ifølge producenten følger der en udførlig brugsanvisning med TomTato-planten. Herunder kan du også læse, hvordan du planter, plejer og høster tomatkartoffelplanten.

Hvordan planter du kartoffeltomatplanten?

Plant kartoffeltomatplanten i drivhuset, på en lun plads i haven eller på terrassen - i en stor potte eller direkte i jorden.

Jordtemperaturen skal være omkring 15 grader om dagen og ikke under 5 grader om natten.

Hvis du vælger at plante den i en beholder, skal beholderen kunne rumme minimum 40 liter og helst have en diameter på mindst 50 cm.

Hvis du planter direkte i jord, skal der være 60 cm mellem hver plante.

Plant kartoffeltomatplanten omkring slutningen af maj/begyndelsen af juni et varmt, solfyldt sted. Vand planten hyppigt - sådan, at jorden omkring planten altid er fugtig.

Jorden skal både være frugtbar, god til at holde på vandet og have gode luft og drænforhold. Planten har ikke godt af at stå med rødderne i 'druknet' jord i længere tid

Pas på, at tomaterne ikke får alt for meget sol og varme. Den bedste smag udvikles ved temperaturer mellem 18 og 23 grader.

Sådan plejer du TomTato

Vand planten med gødning en gang om ugen, når de første klaser af tomater begynder at vise sig,

Thomson og Morgan anbefaler selv gødning med et stort indhold af kaliumkarbonat, også kaldet potaske.

Men det er nok lige så sandsynligt, at du får et godt resultat ved lave din egen gødning ved at opløse en passende portion afbalanceret havegødning i en passende portion vand (pas på, at koncentrationen ikke bliver for stærk) eller ved at købe enten en koncentreret - eller en færdigblandet, flydende havegødning (doseringen vil står på produktet).

Vand TomTato med gødningsvand et par gange om ugen, når der kommer et nyt hold klaser. Vand kun med gødningsvand ved fremkomsten af endnu flere klaser.

Bind toppen op, så tomaterne kan modne og planten holdes oppe.

Knib de sideskud, der dukker op ved basis af blade på hovedstammen, af en gang om ugen. Hermed får planten kun én stamme. Det giver kræfter til at udvikle blomsterklaser og samtidig lys og luft til god frugtudvikling. Knib sideskuddene af med fingrene.

Hvis din tomatkartoffelplante får kartoffelskimmel, skal du ifølge Thomson og Morgan skære den helt ned og fjerne alle blade. Lad herefter kartoflerne ligge i jorden i 2 uger, før du graver dem op.

Dæk altid det nederste af stænglen med en forhøjning af jord, så undgår du, at kartoflerne nærmest jordoverfladen kommer til syne og får lys - det gør dem grønne.

Sådan høster du kartoffeltomatplanten

Når tomaterne er modne, kan du ifølge producenten også begynde at grave kartofler op - hvilket kan ske fra juli til oktober.

Pluk hyppigt de røde tomater for at få de grønne tomater til at modne hurtigere,

Hvis du har plantet din tomatkartoffelplante i en flytbar beholder, kan du forlænge væksten af tomater helt frem til efteråret ved at flytte planten til et sted, der er sikret mod evt. nattefrost.

Skær planten ned og grav de sidste kartofler op, når tomatplanten er færdig med at producere tomater.