Spørg Bolius

Findes der tilskud til elevatorer?

Hej Tine

For at fremtidssikre vores bolig, som er i tre etager, kunne det være en stor hjælp at opsætte en elevator.

Vi kan ikke selv finansiere den, og vi vil derfor høre, om du har nogen idé om, hvorvidt der kan gives tilskud, søges midler i fonde eller andet? 

Med venlig hilsen
Hanne

Kære Hanne

Det, at etablere en elevator i jeres bolig, tror jeg desværre ikke er muligt at få tilskud til, for det er jo en stor investering. Der findes forskellige minielevatorer og lifte, der kan etableres i private hjem, men du skal være opmærksom på, at ud over udgifter til etablering, der nok vil løbe op i 150.000 – 250.000 kr., vil der også komme udgifter til drift og vedligehold.

Der findes også små trappelifte/stolelifte, som kan monteres, hvis man ikke kan gå op eller ned af trapper. De monteres på trappen, og man kan sidde på et sæde og transporteres op og ned mellem etagerne. De kræver ikke så store bygningsmæssige indgreb og kan lettere fjernes igen. At få installeret en trappelifte kan koste mellem 25.000 og 70.000 kr. Du kan fx få flere oplysninger på Hjælpemiddelbasen.

Men der er også mindre og billigere indgreb, der kan have stor betydning for, hvor længe I selv kan færdes sikkert og trygt på jeres trappe. Eksempelvis hjælper robuste håndlister, der er lette at gribe om, skridsikker belægning, hvileplads som fx klapsæde på repos, god belysning, afmærkning af trappeforkanter m.v. Du kan læse mere om at skabe de bedste forhold på trapper her.

Kommunen kan i visse tilfælde give tilskud til indretning, der gør det muligt at blive i eget hjem, selvom man får funktionsnedsættelse. Men det vil typisk være mindre ombygninger, og nok ikke til en elevator. Men der er stor forskel på, hvordan de enkelte kommuner vurderer den konkrete situation og økonomi, og hvad de enkelte kommuner har mulighed for at give tilskud til.

Vi kender ikke til fonde, der vil kunne hjælpe med at etablere elevator i en privat bolig, men der findes muligvis forskellige private fonde, som vi ikke kender til.

Håber, I finder en løsning, hvis det skulle blive aktuelt, at I ikke kan bruge trapperne.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden