Spørg Bolius

Gipsplader på badeværelse

Hej Bolius

Har et badeværelse fra 2008 som jeg er gået igang med at renovere. Under renovering kan jeg konstatere at væggene er udført med “kun” et lag gips? Jeg havde egentlig tænkt mig at sætte fliser op på de gamle fliser da de sidder fint fast? Men, kan væggende bære et ekstra lag fliser? Og er det overhovet lovligt, med denne konstruktion i et hus fra 2008? Eller jeg jeg tvunget til at tage fliser ned og opsætte et lag gips mere???

Mvh Nicolaj

Hej Nicolaj

Nej, det er ikke “lovligt” med kun 1 lag vådrumsgipsplade. Men der kan være tale om en fibergipsplader, (typisk 15 mm tyk). Og denne må man godt bruge med kun et lag. En almindelig gipsplade er ganske blød med papir på for- og bagsiden. Og kun typisk 12-13 mm tyk.
Der stilles også krav til underlaget bagved. Eksempelvis skal lægterne bagved stå med maks. 40 cm afstand.

Alle disse krav, er krav i SBi Anvisning 200, Vådrum, som var gældende på opførelsestidpunktet, (idag hedder den SBi-252, Vådrum).

Hvis det reelt er gips, så skal det være to lag af vådrumsgipsplader. Og hvis der ikke er det, (nu) så vil jeg på det kraftigste anbefale dig at få lavet det korrekt nu.
Et lag gips er ikke stift og stabilt nok, og et nyt lag fliser vil ikke nødvendigvis hjælpe på dette.

Overvej at få fat på bogen SBi-anvisning 252, og/eller de to nye SBi-anvisninger 275 og 276, som beskriver den praktiske udførelse af badeværelser.

Du finder dem alle på www.anvisninger.dk

Du kan også overveje at kontakte en uvildig byggeteknisk rådgiver, som kan hjælpe dig med at finde den rette løsning. 

Jeg håber I kan bruge mit svar. Held og lykke med det.   

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden