Spørg Bolius

Håndværker skulle have lavet gulvet færdigt for halvandet år siden - hvad gør jeg?

Kære Bolius,

Som uvildig videnscenter har jeg brug for et fagligt råd.

Jeg har et tarkett gulv, som fortsat gynger, står uden afslutningslister, ikke genetableret gerikter og malerarbejde endnu ikke færdiggjort af håndværker tilbage i juli 2020.

Leverandør reagerer ikke på sms/opkald og ej mail. Hvor går jeg hen? Byggeankenævnet eller Forbrugerklagenævnet? Eller anden overset instans?

Indklagede virksomhed har ikke været medlem/tilknyttet byg garanti, da arbejdet påbegyndte som nedenfor beskrevet. “Ifølge byggenævnets sekretariatets oplysninger var den indklagede virksomhed
ikke tilknyttet Byg Garanti på tidspunktet, da aftalen blev indgået. Det udførte arbejde er derfor ikke omfattet af denne ordning”.

"Byggeriets Ankenævn kan behandle klager over virksomheder, der er medlem af DI Byggeri ,og virksomheder, der ikke er medlem af DI Byggeri. Sagen kan derfor fortsætte i ankenævnets regi".

Jeg er forvirret som borger, hvad gør jeg?

Mvh/ Kristina L

Hej Kristina

Hvis firmaet ikke er eller var medlem af enten Dansk Byggeri eller Dansk Håndværk, da arbejdet blev udført, så kan du reelt ikke bruge de tilknyttede ankeklagenævn.

Man kan godt forsøge at tage klagesagen op der, men hvis firmaet ikke vil anerkende ankenævnets beslutning, så kan man ikke tvinge det til det.

Så er der kun et civilt søgsmål tilbage i byretten. Her stævner man reelt firmaet for den økonomi, der er i de mangler, som der er ved byggeriet.

Men omvendt, hvis du har tilbageholdt betalinger, så skal du “blot” hæve kontakten med firmaet og fortælle dem, at de ikke får deres sidste penge, (medmindre de laver tingene færdige).

Her skal du give dem en frist for udbedring, og hvis de ikke udbedrer manglerne inden da, så hyrer du et andet firma til at gøre arbejdet færdigt. 

Og hvis denne færdiggørelse så giver dig et økonomisk tab, så er det dette tab, som du skal sagsøge firmaet for. 

Det vil så typisk kræve et syn og skøn for at gøre sagen op.

Er der tale om fejl og mangler for under 50.000 kr. inkl. moms, kan du føre sagen som en småsag, via de danske domstole. Læs mere om disse sager her: Danske Domstole, Småsager

Det er typisk lidt mere komplekst end som så. Overvej derfor at hyre en byggesagkyndig og/eller en advokat til at hjælpe dig i mål.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden