Vælg den rigtige type hæk
Når du skal vælge hæk, er det vigtigt at tage højde for lysforholdene på det sted, hækken skal plantes.
Er der lidt skygge, er taks og buksbom bedst at plante. Andre arter kræver gode lysforhold det meste af dagen. Hvis du ønsker en hæk, som skal være vanskelig at trænge igennem, kan en tjørnehæk anbefales.
De mest almindelige hækplanter
De mest almindelige stedsegrønne hækplanter er buksbom, taks, thuja og liguster. De mest almindelige løvfældende hækplanter er tjørn, bøg, avnbøg og navr.
Nåletræerne lærk og vandgran anvendes også som hække, og du kan anvende stort set alle træer og buske som hækplanter, hvis de har en nogenlunde opret vækst og højde.
Hvornår skal du plante hæk?
Alle hækplanter fås i potter og med klump og kan plantes, når det er muligt at grave i jorden.
De mest almindelige stedsegrønne hække er thuja, taks og buksbom og liguster, som findes både som helt eller delvis stedsegrønne hække - det afhænger af sorten. Disse plantes i august–september ved høj jordtemperatur.
Barrodede løvfældende hække plantes bedst i perioden april/maj og oktober/november. De mest almindelige løvfældende hække er navr, tjørn, liguster, bøg og avnbøg. Bøg plantes bedst om efteråret.
Sådan forbereder du jorden inden plantning
Alle hækplanter – undtagen båndpil – foretrækker velmuldet, veldrænet og næringsrig jord.
Er jorden meget fugtig, er det nødvendigt at dræne jorden, fx vha. en faskine. Er jorden stiv og leret, kan du iblande grus og kompost.
Så mange hækplanter skal du bruge til to meter
Anlægsgartnere beregner ofte ni stk. hækplanter pr. to meter. Det svarer til en planteafstand på 20-25 cm. Klumpplanter som taks, thuja og buksbom plantes med den samme afstand, som de har været dyrket i planteskolen.
Til hækkulisser af blomstrende buske skal du regne med en afstand på en meter mellem planterne.
Sådan planter du hækplanter korrekt
Plant altid en hæk efter snor, der er bundet op på pæle. Grav en rende til planterne; dybden afhænger af klumpens størrelse. Husk minimum 10 cm luft hele vejen rundt om planten.
Vær gerne to til at plante: En til at grave og fylde jord på – en anden til at holde planten på plads. Tryk jorden ned omkring planten, men gem lidt ’fald’ til opsamling af vand.
Hvordan gøder du hækplanterne?
Gød jorden omkring hækplanterne med 3-5 cm kompost hvert forår og efterår.
Gød i maj/juni og august/september med købegødning. Brug 40-50 gram N.P.K.-gødning pr. meter hæk. Løsn gerne komprimeret jord med en greb inden gødning – der er mere ilt i løs jord, hvilket får planterne til at trives bedre og nedbøren til bedre at sive ned.
Klip ikke den nye hæk for tidligt
Du skal først begynde at klippe hækken, når den har nået den ønskede højde.
Sørg altid for, at hækken ikke bliver for bred, da den da let ødelægges af tung sne. En ligusterhæk med en højde på 180 cm skal helst have en bredde på 30 cm foroven og 50 cm ved jorden.
Så tit skal du klippe hækken
Løvfældende hække klippes normalt i juni. Har hækken 6-8 uger efter fået et loddent udseende, kan den studses igen, hvis du ikke synes, den er pæn.
Stedsegrønne hække klippes normalt kun en gang om året i august. Klipper du igen senere på året, kan de nye skud fra august ikke nå at modne og svides derfor let i frostvejr.
Så høj må din hæk være
Ifølge hegnsloven må en fælleshæk i skel være 1,80 m høj – eller 2 m, hvis du kan blive enig med naboen.
Nogle grundejerforeninger har egne vedtægter, nogle kommuner egne lokalplaner – og så er det disse, der gælder. Hegnsloven gælder ikke i Frederiksberg- og Københavns kommune.
Det kan slå din hæk ihjel
Hækplanter kan dø af alderdom og for ringe vækstbetingelser - fx for lidt gødning eller hvis jorden er for komprimeret og iltfattig.
Også sprøjtning med Round Up i nærheden af hækken, mens det blæser, kan være dødsstødet. Dør din hæk af Round Up, kan du først plante ny hæk på stedet 3-4 uger efter, du har fjernet de døde planter og iblandet ny jord og kompost.
Sådan fikser du visne pletter
Beskær de døde dele af hækken. Vent og se, om der kommer nye skud.
Gør der ikke det, må du overveje at plante nye hækplanter – eller måske en hel ny hæk. Grav evt. den enkelte døde plante fri med en lille planteske.
Husets Kalender
Hæk i haven: Sådan får du vejens flotteste
En hæk i haven eller omkring grunden kan være flot, og når den først er plantet, holder den i mange år. Men skal den være tæt, kræver den løbende klipning og pleje. Her får du gartnerens tips til at plante, klippe og pleje din hæk.