Vi kan nok alle se hængesofaen for os. Amerikanske film og serier har vist, hvordan mange kærestepar har fået deres første kys her. Og hvordan veninder har grædt eller grinet på den, mens børn er blevet lullet i søvn.

Eller måske har du selv haft én eller gynget i en på dine forældres eller bedsteforældres terrasse?

Hængesofaer blev brugt på amerikanske verandaer

Ifølge historiske artikler i aviser som Michigan Local News og Chicago Tribune er hængesofaen og livet omkring den ikke fiktion. Det var i hængesofaen ude på verandaen, man fandt de amerikanske familier efter aftensmaden på de lyse sommeraftener. Især fra 1880 og frem til ca. 1920, hvor ethvert amerikansk træhus med respekt for sig selv fik monteret en overdækket veranda, og man derfor fik plads til og behov for et møbel som hængesofaen – the porch swing.

Verandaen blev nemlig brugt som en ekstra – og mere let og luftig – stue, og blev indrettet med møbler i bambus og pileflet med bløde tæpper og puder.

- Hængesofaen er et møbel, der signalerer ultimativ hygge, og som inviterer til, at man sætter sig ned og taler sammen. Det var nok derfor, den blev så populær i USA. Og derfor, vi tog den til os i Danmark efter 2. verdenskrig, hvor verden blev lidt mindre, og vi fik cola og så amerikanske film og tog de trends til os, vi kunne lide, fortæller Kristine Virén, formidlingschef i Videncentret Bolius.

Mette er glad for sin hængesofa

Fordi hængesofaer ikke bliver masseproduceret i Danmark, og der bliver importeret meget få, kan det blive svært, hvis du vil anskaffe dig en hængesofa. I hvert fald hvis du vil have en fin, original hængesofa i træ. Det oplevede journalist og oversætter Mette Stepnicka, da hun havde sat sig i hovedet, at hun ville have en hængesofa på sin altan.

- Jeg har altid haft lyst til en hængesofa, fordi det så så hyggeligt ud i de amerikanske film, når de sad ude på verandaen i en. Men det var virkelig besværligt at finde frem til en, jeg kunne købe.

- Jeg fandt til sidst frem til en trælasthandel i Ølstykke, der viste sig ikke længere at sælge dem, men som kunne henvise til en importør, der lige præcis havde én eneste stående tilbage på et lager i Slagelse. Den var i canadisk cedertræ, og nu hænger den så fint på altanen i nogle wirer, vi fik lavet, og hele familien er glade for den, fortæller hun.

Hængesofaer kom til Danmark i 1950’erne og 1960’erne

Hængesofaen udviklede sig i to retninger, da den kom til Danmark i 1950’erne og 1960’erne. Havemøbelproducenter stod bag nogle storblomstrede og mormorhyggelige versioner til udendørs brug, mens en arkitekt som Poul Kjærholm i 1956 designede en vægmonteret hængesofa (PK26) med ben og stel i fladstål og hynder i læder, som var til indendørs brug.

- Som det ofte skete, når vi tog noget amerikansk til os, så møbelarkitekter og snedkere det som en sjov udfordring og forsøgte at tolke den og lavede den nordiske oversættelse af den, siger Kristine Virén.

Hun fortæller, at hængesofaen var forløberen til de loungemøbler, vi så på terrasserne fra 1970’erne og fremefter, hvor danskerne begyndte at spise udenfor deres nybyggede parcelhuse.

Hængesofaer ikke så populære i Danmark

Rigtig udbredt blev de lidt dyrere hængesofaer dog aldrig i Danmark. Og det er de stadig ikke. Det fortæller bl.a. Søren Gøttrup, direktør i SkovTrup, der sælger træprodukter og tidligere havde hængesofaer i deres sortiment.

- Vi har desværre mere eller mindre ladet hængesofaen udgå. Både fordi vi havde svært ved at finde en til de stativer, vi producerer, som vi syntes, var pæn. Og fordi den, vi endte med at finde, solgte for lidt, selv om den var flot, fortæller han.

Fritz Hansen, der producerede Poul Kjærholms hængesofa lod også modellen udgå af produktionen i 2004.

Du kan dog stadig købe hængesofaer til haven i danske byggemarkeder som Silvan, Harald Nyborg og XL Byg eller i butikker som Bilka, Føtex, Jysk og på coop.dk. Det er dog oftest ikke i de klassiske versioner i træ eller bambus, men i noget let metal og plastic.

Klimaet er imod hængesofaen

- Da hængesofaen kom frem, var den nok lidt dyr, så det var ikke alle, der kunne anskaffe sig en. Mange overvejede det nok, men på grund af prisen, skulle man være sikker i sin sag, og så blev det ofte ikke til noget.

- Selv om man nu kan finde den i billigere versioner, har den klimaet imod sig her i Danmark.

I USA kunne den stå ude og blive brugt det meste af året, men herhjemme er det kun varmt nok i nogle måneder, og så bliver det pludseligt tungt og besværligt at skulle finde plads til sådan en hængesofa indendørs hen over vinteren. Jeg tror, man kan sige, at en hængesofa er sådan en, alle drømmer om, men meget få ender med at købe, siger Kristine Virén.

Hængesofaen er stadig populær i USA

I USA er hængesofaen stadig populær. Den er ikke længere lige så udbredt, som den var engang, ligesom verandaerne heller ikke er det. Men amerikanske producenter sælger stadig hængesofaer i mange forskellige modeller.

De fortæller, at salget af hængesofaerne ligesom med de danske møbler altid står lidt i stampe i vintermånederne, men stiger hvert forår. De oplever dog ingen eksport til Danmark

- Størstedelen af vores salg foregår i USA. Vi har solgt nogle få hængesofaer til kunder i Canada, Mexico og til de caribiske øer, og nogle få til England og Frankrig, fortæller John P. Hennis, Director of Operations & Production i Vintage Porch Swings.

Har du (gamle) billeder af hængesofaer, som I har brugt i din familie, og som vi må bruge i denne artikel, så send dem til kgr@bolius.dk.