Spørg Bolius

Har husets facademur taget skade af vinterens regn?

Hej Bolius

Vores hus (fra 2006) ser meget vådt ud (billeder fra sydvestvendt side) efter vinterens regn, og selvom det nok tørrer den kommende tid, er vi nervøse for, om der er trængt fugt ind i hulmursisoleringen.

Det kan jo blive en alvorlig sag, hvis det er tilfældet (herunder skimmelsvamp?), men hvordan undersøger man det? Skal man evt. have en murer ud og fjerne nogle mursten/bore igennem og måle fugt?

venlig hilsen Ebbe K

 

 

Hej Ebbe

Ja, der er meget murværk, der ser sådan ud i disse dage og måneder med den megen regn i uheldig kombination med kraftige vinde.

Jeg mindes at have stået inde på mit kontor, og nærmest set vandet regne vandret.

Det burde tørre helt fint op, Ebbe, uden at I skal bekymre jer for hverken misfarvninger eller skimmelsvampe.

Murværket er lavet til, kan man sige, ”at kunne stå udenfor” og dermed kan det, hvis det ellers er lavet rigtigt, sagtens modstå og klare regnen.

Men murværket er rigtigt nok godt gennemfugtigt efter denne vinter, og det vil tage tid med udtørringen, men det bør forsvinde helt.

Nogle gange kan man få lidt misfarvninger, lidt a la det I har øverst mellem det våde og det tørre. Det er typisk blot lidt salt- og kalkudfældninger. Børst dem væk med en tør nylonbørste.

Jeg har undersøgt en række murværk for skimmelsvampe, men jeg har aldrig rigtig fundet noget derinde.

Skimmelsvampe er lidt ligesom planter på den måde. Det er ikke særligt fedt at lave på en sten, og særligt ikke en med masser af kalk og salte. Og skulle der være lidt, er det ikke noget, der betyder noget.

I et nyere hus som jeres, er der vel en 150-200 mm isolering som noget vand/fugt skal igennem først. Og nede i bunden af jeres murværk er der murpap, som leder evt. vand ud. Bl.a. igennem den udkradsede studsfuge, som I har i nederste række sten med den hvide plastrist i.

Igennem denne kommer der også lidt frisk luft, som er med til at tørre murværket ud. Kontroller evt. om de er rene og fri. Det vil hjælpe på udtørringen.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden