Grillkull og grillbriketter kan begge give varme til grillen, men de er lavet på 2 forskellige måder og har meget forskellig brændværdi.

LÆS OGSÅ: Sådan får du mest ud af grillen

Hvad er grillkul?

Grillkul er typisk lavet af løvtræ og bliver produceret ved at varme træ op uden ilt. Grillkul er porøse og lette.

Hvad er grillbriketter?

Grillbriketter kan laves af forskellige materialer. De 3 mest almindelige er træ, kokosskaller og stenkul. Briketterne fremstilles ved at pulverisere materialet og derefter sammenpresse det meget hårdt og tilsætte et bindemiddel som majsmel eller sand, så de hænger sammen. Grillbriketter er tungere og mere kompakte.

LÆS OGSÅ: Gasgrill eller kulgrill - hvad er bedst?

Grillkul og grillbriketter til hver sin tid

Der er stor forskel på, hvordan grillkul og grillbriketter skal bruges, og hvilken effekt de har.

Hvordan bruger du grillkul?

Grillkul hældes direkte i grillen og tændes op med tændblokke (husk, at du aldrig må tænde op med avispapir eller tændvæske, fordi det øger risikoen for flyvende gløder, som skaber brandfare).

Fordele ved grillkul:

Giver hurtig og høj varme efter ca. 15 minutter.

Fungerer godt, hvis du vil grille en bøf eller et par pølser og ønsker den gammeldags trækulsmag.

Afgiver mindre aske end grillbriketter.

Er ofte billigere end grillbriketter. Koster ca. 8 kr. pr. kilo.

Ulemper ved grillkul:

Brænder forholdsvist hurtigt ud og holder således ikke ret lang tid på varmen.

Kan efterhånden kun købes ganske få steder.

Sælges i større sække end grillbriketter og fylder derfor mere, fordi det er et let porøst materiale, og du skal bruge flere grillkul-stykker end grillbriketter til at sikre varme.

Støver ofte mere, når du hælder dem op, fordi de er så porøse, at de let går i mindre stykker.

Hvordan bruger du grillbriketter?

Grillbriketter hældes i en grillstarter og tændes op med tændblokke. Når alle briketterne gløder, hældes de op i grillen (husk, at du aldrig må tænde op med avispapir eller tændvæske, fordi det øger risikoen for flyvende gløder, som skaber brandfare).

Fordele ved grillbriketter:

Giver en jævn og langtidsvarende varme - især hvis du vælger gode, tunge kokosbriketter eller stenkulsbriketter, som er velegnet til stege og større stykker kød.

Kan købes i rigtig mange supermarkeder, byggemarkeder og på nettet.

Poserne med grillbriketter fylder ofte mindre end grillkulposerne, fordi briketterne er tungere og mere kompakte, og du skal bruge færre for at sikre varme.

Ulemper ved grillbriketter:

Tager længere tid at varme op end grillkul. Ca. 30 minutter.

Afgiver mere aske end grillkul.

Er lidt dyrere end grillkul, men kan dog fås i forskellige kvaliteter fra 5-15 kr. pr. kilo.

LÆS OGSÅ: Kan du grille miljørigtigt?

Hvad er bedst - grillkul eller grillbriketter?

Det er ikke muligt at komme med nogen entydig konklusion af, om grillkul eller grillbriketter er bedst. Vælg grillkul eller grillbriketter alt efter, hvad du planlægger at putte på grillen, og alt efter, hvad du synes er mest praktisk.

Husk, at uanset om du vælger briketter eller kul, skal de være helt tørre. Ellers bliver de sværere at tænde og kan udvikle meget røg, som kan give kræftfremkaldende stoffer i maden.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du skadelige stoffer fra grillen