Spørg Bolius

Hvad er den anbefalede fugtværdi i ydervægge, og hvordan måles den?

Hej Bolius,

Jeg har købt et byhus i Esbjerg fra 1894, men har fået konstateret "fugtige" ydervægge, højst sandsynligt grundet manglende fugtspærre og stigende fugt fra fundamentet. Jeg har haft en murer ude, der målte fugtværdien i stueetagens ydervægge til 33 % fra gulvstart til 1.40m. Mureren sagde, at en normal fugtværdi i ydervægge skal ligge på 20-22 %, men min ejerskifteforsikring er ikke umiddelbart lune på idéen om at dække en fugtspærre. Jeg har dog fået en fugttekniker fra forsikringsselskabet ud til at måle fugtværdien, og derfor har jeg brug for ekspertråd: Hvad er den anbefalede fugtværdi i ydervægge?

Mvh.

Ole

Hej Ole

Det er en udtalt misforståelse at tale om fugtprocenter ud fra en simpel overflademåling af murværk.

Fugtprocenter er ud fra en vægtprocent, altså vandets vægt i forhold til murværkets, betonens eller træets vægt. Men som bekendt vejer træ noget mindre end en mursten, så der er kæmpe forskel på 22 % fugt i en træværk og murværk.

Fugtindholdet i vægtprocent for murværk bør ikke være mere end 2-3 % (!)

Men det nok lidt lavt sat for et ældre murværk. Det er jo (desværre) yderst velkendt, at de gamle byhuse lider af opstigende grundfugt. Hvilket jo også er årsagen til at ejerskifteforsikringen ikke vil lege med. Sagt lidt hårdt, og jeg håber du forstår mig ret, men hvis ejerskifteforsikringerne skulle dække alle gamle huse med opstigende grundfugt ved ejerskifte, så kunne de ikke lave andet. Det er dig som husejer, der har ansvaret for at opgradere huset.

Så kan man diskutere om der var nogen der skulle eller burde have informeret dig bedre om dette forhold. Er forholdet meget udtalt, og har givet skader på væggene, (inde som ude) så burde det have fremgået af tilstandsrapporten. Men er væggene blot fugtige, men uden videre skader, så skal tilstandsrapporten ikke beskrive forholdet, fordi der er helt normalt for den type huse. Det burde fremgå af informations-/oplysningssiderne bagerst i din tilstandsrapport.

Og hertil kommer, om du har haft rådgivere på, som skulle/burde have informeret dig om dette forhold.

Jeg håber du kan bruge svaret.

Brug evt. en uvildig rådgiver med forstand på fugtmålinger og disse forhold.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden