Fakta om undersøgelsen om yderområder

Undersøgelsen om yderområder er gennemført af analyseinstituttet YouGov og bygger på 1.004 interviews med danskere i alderen 18-74 år. Undersøgelsen er gennemført i perioden 28. - 29. juli 2014 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet.

Data er vejet på dimensionerne køn, alder og geografi på baggrund af et ideal fra Danmarks Statistik, således at resultaterne er repræsentative for befolkningen i relation til ovenstående målgruppe.

Se undersøgelsen om yderområder her

Mange danskere drømmer om højt til himlen, frisk luft og fuglesang. En ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Videncentret Bolius, viser, at hver femte person, der bor i byen, regner med at bo på landet/i yderområder af Danmark i 2030.

6 ud af 10, der bor på landet/i et yderområde nu, forventer fortsat at bo der om 15 år.

Bo på landet og arbejd’ i byen

Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker og ejer af Futuria, forventer, at folk snart gør alvor af drømmen om at flytte på landet.

- Arbejdsbegrebet ændrer sig. Vi behøver ikke at tage ind på en arbejdsplads for at arbejde. Jeg sidder fx lige nu i mit sommerhus og passer mit arbejde virtuelt, og det vil de fleste andre også kunne gøre. Og så møde fysisk op på arbejdspladsen, fx en gang om ugen, siger Anne-Marie Dahl til Videncentret Bolius’ boligmagasin.

Danskerne vil bo i parcelhuse

Også direktør i Center for fremtidsforskning, Jesper Bo Jensen, tror på, at flere vil søge væk fra byerne.

- Jeg er ret sikker på, at vi inden for de næste 2-3 år vil se en ny parcelhus-udflytterbølge, som vil betyde en spredning fra byerne, siger han.

Forsker: Ikke alle ender med at flytte på landet

Ifølge forskningschef i Statens Byggeforskningsinstitut og dr. scient i bygeografi, Hans Thor Andersen, stemmer resultaterne i undersøgelsen, YouGov har lavet for Videncentret Bolius, godt overens med, hvad forskningen på området viser.

- Vi ved, at folk har dette ønske om at flytte på landet, men vi kan også konstatere, at der ikke er lige så mange af de, som ønsker det, der rent faktisk også gør det.

- Hvorfor de så ikke får gjort det, er til gengæld ikke beskrevet så godt i forskningslitteraturen endnu. Men et godt bud er nok, at det har noget med udbuddet af arbejdspladser og transporttiderne til de større byer at gøre. Og der måske virker lidt tomt om vinteren, når det kommer til stykket, siger Hans Thor Andersen.

DANMARKSKORT: Se, hvor mange der bor i din by

Fra land til by til land

Ifølge Hans Thor Andersen, er bevægelsen fra landet mod byerne generelt ikke så entydig, som det ofte bliver fremstillet i medierne. Typisk flytter de unge fra provinsen mod de større byer, hvor uddannelsesinstitutionerne ligger. Men når de får familie og kommer i 30'erne og senere, flytter ganske mange ud af byen igen, mens de stadig er erhvervsaktive, fortæller Hans Thor Andersen.

- Men vi må også erkende, at der er mange, der ikke er erhvervsaktive, der flytter ud af de større byer til landområderne og de små byer, fordi det er billigere at bo der, og det belaster disse kommuners økonomi relativt mere, siger han.

Flest ældre ønsker at flytte på landet

Ifølge YouGovs undersøgelse er det særligt den ældre del af befolkningen, der gerne vil på på landet, fortæller senioranalytiker i Videncentret Bolius, Henrik Sonne.

På spørgsmålet: "I hvilken grad kan du i fremtiden forestille dig at bo på landet/i et yderområde i Danmark?", svarer 24 % af de 18-24-årige i "høj grad" eller "meget høj grad", mens 33 % af de +55-årige svarer det samme.