Spørg Bolius

Hvilken varmekilde skal vi vælge, indtil vi får fjernvarme?

Hej Bolius

Vi har købt et hus fra 1957 på 130 m2 med gasfyr og en brændeoven i stuen. Vi er fire mennesker i familien. Isoleringen er fin, når man kigger på husets alder. Fjernvarme er planlagt til 2027/28, men kunne evt. også blive lidt senere.Prisen på fjernvarmen kommer til at ligge omkring landsgennemsnittet.

Vi kunne rigtigt godt tænke os at have en bæredygtig varmekilde og samtidig spare penge. Vi har ikke noget imod fjernvarme. Men hvad gør vi de næste 4-5 år ift. en mere miljøvenlig varmekilde?

Jeg tænker, at en luft-til-vand varmepumpe eller jordvarme ikke betaler sig på det korte sigte? Er der evt. supplerende varmekilder, som giver mening nu, mens vi stadivæk har gas? Og også senere når vi har fjernvarme, fx luft-til-luft varmepumpe eller solvarmeanlæg?

Det er jo ikke særlig bærdygtigt at anskaffe en ny varmekilde, når man kun skal brug det i 4-5 år.

Tusind tak for hjælpen!

Mvh Ludwig

Først og fremmest godt at høre, at I ønsker at træffe de bedste beslutninger i den grønne omstilling. Og det er et godt spørgsmål, I stiller, som I også næsten svarer på selv.

Kort fortalt er fremtidens varmekilde fjernvarme til dem, der kan få det. Og til dem, der ikke kan få fjernvarme, er en varmepumpe løsningen.

Men at vælge en varmepumpe i mellemtiden vil ikke tjene sig hjem og kan medføre, at fjernvarmen ikke bliver en mulighed, da det kan betyde, at nogle vælger at beholde varmepumpen og ikke koble sig til fjernvarmen. Det kan så medføre, at der ikke er et tilstrækkeligt antal i området, der tilslutter sig fjernvarmen, som derfor måske så vælger at køre uden om. Det kan påvirke effektiviteten og prisen.

Skulle energipriserne stige igen, hvilket ikke kan afvises, kan det økonomisk måske godt betale sig at vælge en anden eller midlertidig løsning.

I fornemmer nok, jeg har svært ved at give jer et præcist svar. Men støt udrulning af fjernvarme og vent på den. Gennemgå husets isolering en ekstra gang. Måske der, indtil fjernvarmen kommer, er lidt at hente der. Om ikke andet vil det kun gavne huset. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden