Spørg Bolius

Hvordan afkalker jeg vandhaner og bruser af messing?

Hej Bolius

Hvordan afkalker jeg mine messing vandhaner og bruser?

Venlig hilsen Susanne

Kære Susanne, tusind tak for dit spørgsmål.

Det helt korte svar er at passe godt på, når du arbejder med afkalkning af messing. For messing er meget følsom overfor syre. Bruger du en syre, der er for stærk, så ødelægges messingbelægningen og bliver sortfarvet. Men du kan godt anvende en mild opløsning med syre, når bare opløsningen med syre er meget mild.

Tag handsker på hænder og fingre. Hæld 9 dl koldt, rent vand i en lille spand og tilsæt 1 dl mild eddikesyre (husholdningseddike) og bland det forsigtigt. Dyp en klud i den milde syrlige opløsning og arbejd forsigtigt på de tilkalkede områder. Arbejd lidt med det, indtil kalken er synligt reduceret og forsvinder. Skyl al syren ud af kluden, aftør og skyl messingelementerne grundigt med rent koldt vand for at fjernet alt syren. Aftør messingelementerne med et rent og tørt viskestykke, så der er ikke sidder vand på overfladerne, som kan kalke til. Gentag evt. denne behandling et par gange efter behov.

Men igen, vær særlig opmærksom på ikke at anvende en al for stærk syre. En opløsning med eksempelvis fosforsyre, som findes i produkter som ”Minus kalk” og ”Kalk væk” vil nemlig kunne ødelægge overflader med messing. Så arbejde forsigtigt og sørg for at fjerne al syre efter endt rengøring. Sidst, men ikke mindst, fjern al vand, så der ikke dannes ny kalk.

Ofte er problemet med kalk, at man skal gentage behandlingen flere gange, og det kan godt tage en del tid.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Michael René, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden