Indretning af en lille lejlighed kan være en udfordring, fordi den på få kvadratmeter skal rumme både soverum, køkken, badeværelse, spiseplads og opholdsrum. Derfor kan det være nødvendigt at prioritere, hvilke behov lejligheden først og fremmest skal opfylde. Særligt, hvis I er flere beboere, som skal blive enige om indretningen.

En måde at gribe prioriteringen an på er at tænke boligens funktioner i zoner, som derefter prioriteres. Læg først og fremmest vægt på dagligdagens behov, som for eksempel:

  • Spiseplads
  • Hygge/fjernsynshjørne
  • Legeområde, hvis der er børn
  • Opbevaringsplads
  • Soveplads.

Tænk derudover på øvrige behov boligen af og til skal opfylde. Eksempelvis:

  • Spiseplads til gæster
  • Hjemmearbejdsplads
  • Gæsteseng
  • Plads til hobbyer.

Plantegning

Lejlighedens plantegning vil på forhånd diktere visse rammer for indretningen. Der vil eksempelvis opstå nogle naturlige gangarealer til og fra køkken og bad, hvor det ikke vil være hensigtsmæssigt at placere møbler. 

Omvendt kan rumdelere med eller uden opbevaring også være med til at opdele forskellige zoner i rummet og eksempelvis bryde et langt smalt rum op i mere kvadratiske zoner.

Tæpper eller malede felter på gulvet, kan også skabe en oplevelse af zoner eller ”rum i rummet”

Tag højde for lysindfald, og indret så dagslyset udnyttes bedst muligt.

Prioritér funktionerne 

Prioritér, hvor meget plads de forskellige funktioner kan udgøre i lejligheden. Er du typen, som ofte har middagsgæster, er et stort spisebord en god idé, og så er det måske overflødigt med en spiseplads i køkkenet. Elsker du at flade ud på sofaen til seriemaraton eller superliga, skal spisepladsen måske være mindre, så der bliver plads til en stor sofa. 

Har du ofte overnattende gæster, kan en sovesofa være at foretrække frem for en klassisk sofa.

Opbevaring i lejlighed

Opbevaringsplads er ofte en mangelvare i en bolig med få rum. Tænk derfor også i højden, når du indretter en lejlighed. 

En skabsvæg fra gulv til loft på en endevæg giver god mulighed for at udnytte kubikmeterne i lejligheden bedst muligt. Det har den fordel, at rummet fortsat har et roligt udtryk, samtidig med, at der bliver skabt meget opbevaringsplads.

Hvis det er muligt, er skydedøre en fordel, da de kræver mindre plads end klassiske skabsdøre. Brug evt. kasser, som kan løftes ned fra de øverste hylder eller find en dekorativ trappestige, så pladsen øverst og bagerst i skabet bliver så tilgængelig som muligt. Opbevaringskasser gør det også let at bytte rundt på sommer- og vintertøj efter sæson.

Sengen kan også hæves, så pladsen under den kan udnyttes. Det kan eksempelvis være en loftseng, hvor der kan indrettes skabe, kontorplads eller hyggekrog under sengen. Det kan også være en seng, der er bygget oven på mindre kommoder eller skabe, så pladsen under sengen udnyttes til opbevaring. 

Indretningstips til den lille lejlighed

Lys: Belysning kan gøre meget for et rum, og særligt i små rum, er det vigtigt at skabe masser af lys. Vælg hellere flere mindre lamper end én stor. Lys og skygge er med til at definere og variere rummet. Med forskellige lamper er det også muligt at variere belysningen alt efter om lokalet skal fungere som arbejdsrum eller hyggesituation.

Farver: I små lejligheder kan det være en fordel at arbejde med nogle få, gennemgående og forholdsvis neutrale farver for at skabe ro og harmoni i indretningen. Generelt giver lyse farver en fornemmelse af mere plads, mens mørke farver giver indtryk af et mindre rum.

Prioritér nogle få elementer – møbler, tekstiler eller plakater -  som stritter i farve og form, så det ikke hverken bliver for rodet eller for anonymt.

Generelt: Snyd øjet til at tro, at rummet er større. Udover farver kan du bruge linjerne i rummet til at arbejde med oplevelsen af rummet. 

Vandrette linjer får eksempelvis rummet til at virke bredere. Det er et udtryk, du kan fremhæve ved at holde samme højde på borde og reoler. 

Vertikale linjer får omvendt får rummet til at virke smallere, men fremhæver i stedet højden.

Køkken i lejlighed

Bordplads og opbevaringsplads er de to vigtigste elementer i et velfungerende køkken. 

Lav så vidt muligt afsætningsplads på begge sider af vask og komfur, og hav en tilberedningsplads med en meter fri bordplads. En induktionskogeplade giver desuden mulighed for at udnytte pladen som bordplads, når den er kølet af efter brug.

Dybe skuffer er at foretrække frem for skabe til opbevaring af service, gryder og madvarer. Er det ikke muligt at skifte køkkenelementer, så kan det være en fordel at sætte kasser ind i nogle af skabene. På den måde bliver adgangen til pladsen bagerst i skabet mere tilgængelig. 

Er det småt med opbevaringspladsen, så prioritér hårdt blandt de pladskrævende køkkenmaskiner.

Soveværelse

Soveværelset bruges ofte til både soverum og opbevaringsplads i mindre lejligheder. Sørg derfor for at optimere opbevaringspladsen mest muligt. Vælg skabe, som udnytter pladsen helt op til loftet, eller byg en opbevaringssokkel af skuffemoduler eller små kommoder under sengen. Skal tøj eller lignende være tilgængeligt løbende, er skuffer at foretrække, men er der tale om opbevaring af vinterjakker eller soveposer, som er gemt af vejen i længere tid, er lufttætte bokse det bedste valg. 

Er det småt med pladsen på børneværelset, kan en køjeseng være effektiv til at få optimeret udnyttelsen af rummet.

Dyner og tøj afgiver meget støv. Vælg derfor lukkede skabe frem for eksempelvis garderobestativer til opbevaring af tøj i soveværelset. Af samme grund er hårde gulve at foretrække, da tæpper binder støvet. 

Fugt kan, især i små værelser, være en udfordring, både fordi vi ofte holder temperaturen lavere i soveværelset end i resten af boligen, og fordi vi afgiver meget fugt, mens vi sover. Derfor er det vigtigt at sørge for god ventilation i rummet, og hvis det er muligt, bør skabe, kommoder og andre større møbler ikke placeres op ad en kold ydervæg, da der er risiko for, at der opstår kondens bag møblerne på grund af utilstrækkelig ventilation. Placeres møbler op ad en ydervæg, anbefales det at trække dem 10-15 cm ud fra væggen.

Indretning af badeværelse

Toilet, håndvask og bruseniche er selvfølgelig de mest basale elementer i badeværelset, og også her er det muligt at optimere indretningen, hvis pladsen er trang.

Væghængte toiletter kan være bedre end traditionelle, gulvmonterede toiletter, fordi de er med til at skabe et mere enkelt udtryk. Samtidig er det lettere at holde rent omkring toilettet, fordi gulvet under toilettet er frit. 

Håndvaske findes også i et væld af varianter, så du kan finde den, som udnytter rummet bedst muligt. I det lille badeværelse vil det som regel være en fordel at vælge en lille vask, som ikke rager for langt ud i rummet.

Brusenichen er noget af det mest pladskrævende i badeværelset. Undgå faste vægge og vælg i stedet glasdøre eller forhæng, som kan klappes ind til væggen når badet er overstået. På den måde får du mulighed for at udnytte gulvpladsen, når badet er overstået.

Hjemmekontor

Hjemmearbejdspladsens placering er især vigtig, hvis der er flere beboere i lejligheden. Tænk over, hvad lejligheden i øvrigt bliver brugt til, når hjemmearbejdspladsen er i brug.

Skal den være afskærmet fra fodboldkampen i stuen, er det mest optimalt at indrette et lille kontor i en del af soveværelset. Omvendt kan der indrettes en arbejdsstation i stuen eller køkkenet, hvis der er behov for ro i soveværelset, når hjemmearbejdspladsen er i brug.

Se de smarte løsninger: Sådan har Maria og familien indrettet flere funktioner i et rum