Dine jordbærplanter kan have brug for vanding allerede fra april, hvis ikke der kommer regn. Indtil blomstringen er i gang, kan det derfor være en god ide at vande og holde jorden fugtig.  

Herefter skal du kun vande i tørre perioder, så planterne ikke tørrer helt ud. Vander du for kraftigt, når jordbærplanterne står i fuldt flor, eller når jordbærrene begynder at dannes, risikerer du, at der kommer meldug og gråskimmel.  

Vær opmærksom på, at planter i potter eller mindre kasser tørrer hurtigere ud end planter plantet direkte i jorden.  

Se i denne video, hvordan du får flotte og sunde jordbærplanter:

Lug forsigtigt og fjern snegle

Har du ikke dækket jorden med halm, kan det være nødvendigt at luge lidt mellem jordbærplanterne, så der ikke opstår unødig konkurrence om plads og næring fra uønskede planter. Pas på ikke at skade rødderne på jordbærplanterne, når du luger i hånden.  

Kig samtidig efter snegle, der kan gemme sig under jordbærplanternes blade. Er det dræbersnegle, bør du aflive dem, mens du kan flytte andre sneglearter til et andet sted i din have.

Dyrker du jordbær på altanen, er snegle næppe et problem.

Pas på fugle og skadedyr

I løbet af juni modner de første tidlige sorter af jordbær, men både skadedyr og fugle kan kaste sig over bærrene, før de er plukkeklar.  

Det kan derfor være fristende at dække dine jordbærplanter over med net eller andet dække, der kan forhindre fuglene i at få fat på bærrene. I så fald skal du være meget opmærksom på, at fugle nemt kan få sig viklet ind i nettet, eller forvilde sig ind under det, uden at kunne finde ud. Tilse derfor dine net hver dag og gerne flere gange om dagen. Gem nettet, så det kan bruges igen næste år.  

De mindre skadedyr kan være vanskelige at forebygge mod, men snegleangreb kan mindskes ved at bruge sneglehegn rundt om dine bede, og ellers holde godt øje med, om der er skadedyr og snegle i dine planter.

Høst jordbær fra juni og lad stilken sidde

De første jordbær er typisk modne midt juni. Men det kan variere meget fra sort til sort, og vejret kan også påvirke modningen. Nogle sorter sætter jordbær hele sommeren, og de sidste kan plukkes helt hen i august. 

Når jordbærrene er modne, kan de holde sig et par dage på planten, før de begynder at blive bløde, men pluk dem gerne med det samme. Kig efter modne jordbær hver anden til hver tredje dag for at undgå bær, der bliver overmodne, før du når at plukke dem.  

Jordbær holder sig ikke længe, efter de er blevet plukket. De skal helst spises samme dag, og de mister smag, hvis de opbevares i køleskab. Det bedste er at beholde stilken på bærrene, lade dem stå på køkkenbordet og skylle dem umiddelbart før, de skal spises.  

Er bærrene alligevel blevet lidt kedelige og bløde, kan de bruges til fx marmelade.