Spørg Bolius

Jordvarme - kan det også køle huset ned på varme dage?

Hej Bolius

Vi står og skal bygge nyt hus og skal i den forbindelse have lagt jordvarme ind.

Jeg har hørt lidt forskellige holdninger til, om dette også kan køle huset ned på de varme dage og om det reelt virker.

Kan I gøre mig klogere på det? Den traditionelle jordvarme koster 99.000,-, men hvad vil det løbe op o hvis det også skal kunne køle? Og har I nogle anbefalinger til dette? Og kan man evt blot klargøre sin jordvarme til også at køle, hvis udgiften er for stor til den fulde løsning i første omgang.

Mvh

Martin

Hej Martin

Det er ikke så normalt i Danmark med køling af huset med hhv. jordvarme og tilhørende gulvvarme-/køling.

Indledningsvis skal det jo nævnes, at køling via gulvvarme ikke er så rart for fødderne, så man skal altså lige overveje ens gulvbelægninger.

Dem der har denne form for køling har ofte valgt at have gulvtæpper i de rum der skal køles om sommeren.

Systemerne findes og der lavet en række undersøgelse af systemerne, men ofte er der tale om de dybe boringer, hvor man bruger grundvandet som varmekilde om vinteren og til køling om sommeren.

Varmepumperne findes, eksempelvis Vølund. Men du skal ringe/skrive til dem, for at få anvisninger til et fuldt og funktionelt system er der kan tale sammen med både udefølere og ikke mindst indvendige termostater.

Andre vælger at køle via ventilationsanlægget, hvor der så skal sidde en køleenhed på. Denne kan så også kobles til varmepumpesystemer der kan køle.

Hele idéen med køling om sommeren via jordvarme burde egentlig være mere udbredt, idet man ”ligger” varmen/energien ud i jorden om sommeren, som man så mere eller mindre henter ind igen om vinteren. Teoretisk set.

Ring til et par varmepumpeleverandører og hør nærmere om mulighederne.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden