Spørg Bolius

Kan vi købe et hus med mange K3'er uden at blive skilt?

Hej Bolius

Vi skal købe et rækkehus inden for en kort tidshorisont, problemet er bare, at det SKAL være i en bestemt kommune (andre forhold). Desværre har det billigste rækkehus på 70 m2 en pris på 2,2 millioner kr.

Vi havde fundet en rækkehus fra 1938 til 2.095.000 kr. i ok stand, men det blev desværre solgt lige for næsen af os. Heldigvis kom der et rækkehus på samme gade en uge efter til  2,2 millioner kr., vi blev megaglade, men da vi så tilstandsrapporten med mange K3'ere, blev vi slået tilbage.

Vi er ikke håndværkertyper, og har aldrig har boet i et hus før. Vil det være en for stor mundfuld, eller er der en strategi for, hvordan man kan lave "gør det selv" uden at blive skilt?

Eller skal vi rykke videre?

På forhånd tak.

Fam. Jensen

Kære Familien Jensen

Hvad der skal regnes med til renovering og vedligeholdelse, er ikke direkte proportionelt med antallet af K3'ere i tilstandsrapporten.

K3 betyder fx, at skaden skal udbedres straks, idet der er stor risiko for, at den breder sig også til andre bygningsdele. Det kan være store skader, men også fx en knækket flise i et vådrum kan få betegnelsen K3, mens fx et 30 år gammelt tag, der har en forventet levetid på 30 år, slet ikke vil få bemærkninger i tilstandsrapporten, selvom det står til udskiftning.

Samtidig skal I være opmærksomme på, at en tilstandsrapport ikke kan sammenlignes med en grundig  byggeteknisk gennemgang af huset set med "købers øjne".

Så jeg vil anbefale, at I får foretaget en gennemgang af huset med en bygningskyndig fagperson, der kan se huset med "jeres øjne". Fagpersonen kan på den baggrund vurdere husets byggetekniske stand, hvad der nødvendigvis skal gøres inden for de nærmeste år, og hvilke "nice to have" muligheder der er i huset. Fagpersonen kan også vurdere, hvilken indsats det vil kræve, hvad I selv kan udføre, og hvad der kræver håndværkere - og ikke mindst økonomien i det.

Det kan være en stor omgang, både praktisk og økonomisk, at renovere et hus, hvis man ikke er byggefagligt uddannet. Så et sådant overblik vil danne et realistisk beslutningsgrundlag for jer, så I ved, hvad I køber, og hvilket arbejde og økonomi der ligger foran jer.

Ud fra det, får I bedre mulighed for at tage en fælles beslutning, så der er mindre risiko for uventet ekstraarbejde og ekstraudgifter og dermed mindre risiko for konflikter, så I kan blive sammen til "jeres dages ende".

Læs mere: Huseftersynsordningen – tilstandsrapport og elinstallationsrapport

Se temasiden: Køb af bolig

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden