Spørg Bolius

Kan vi redde bærbuskene i den forsømte køkkenhave?

Kære Bolius

Vi har overtaget et hus med en forsømt køkkenhave, hvor der dog er nogle smukke gamle frugtbuske (solbær og ribs). Buskene er næsten 1,5 meter høje og meget brede, så vi vil derfor gerne beskære dem i bredden og højden, da de fylder det meste af køkkenhaven, men ellers giver godt med frugt.

Jeg kan dog alle steder læse, at man normalt kun beskærer ved at udtynde, idet man skærer gamle grene af ved basis. Vi har ikke brug for udtynding, da der er rigeligt lys og luft mellem grenene.

Er det muligt at beskære ved at skære over midt på grenene, og hvordan skal vi i så fald gribe det an?

På forhånd tak for hjælpen.

Kære Sofie

Årsagen til, at man altid anbefaler at fjerne de gamle grene helt nede ved basis er at fremme en konstant frugtsætning.

Men der er ikke noget forkert i at beskære de store grene ved en studsning. Ved denne beskæringsmetode risikerer man til gengæld at få en masse sideskud, som ikke giver så mange bær.

Du kan beskære på denne måde hele året. Kommer der for mange sideskud over det afklippede grenstykke, kan man evt. altid senere fjerne hele skuddet helt nede ved jordoverfladen, hvis det er ser bedre ud. Det skal altid vurderes på stedet.

Læs mere: Beskæring af træer og buske

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • John Henriksen, landskabsarkitekt

Aktuelt på forsiden