Når dine kartofler begynder at sætte skud, er det tid til at igangsætte hypningen. Du starter mere præcist, når dine planter er ca. 10 cm høje. 

Sådan gør du: 

  1. Træk den omkringliggende jord op omkring stænglerne på kartoffelplanterne med fx et hakkejern. Pas på ikke at dække bladene til, kun stænglerne.
  2. Fortsæt med hypningen 1-2 gange mere i løbet af vækstsæsonen, til du har dannet en forhøjning på ca. 25 cm omkring planterne. Det vigtige med hypningen er at kartoflerne i jorden ikke kommer op til overfladen og får lys.  

Se her i videoen, hvordan du hypper kartoflerne:

Pleje og vanding

Udover hypning kræver dine kartofler ikke meget pleje. Men kommer vi ind i en tørkeperiode, skal du holde øje med, om dine kartofler mangler vand.

Kartofler må generelt ikke mangle vand for længe ad gangen. Gør de det, kan de ende med at sprække, hvis de pludselig, efter en tørkeperiode, får meget vand på en gang. Du kan tjekke jorden ved at kradse i den og føle, om jorden er knastør. Er den det, skal du vande lidt. Vand gerne med indsamlet regnvand – på den måde udnytter du naturens egne ressourcer.  

Hvis du allerede har givet dine bede en god grundgødning, inden du lagde kartoflerne, er der ikke grund til at gøde yderligere i vækstsæsonen.  

Skulle du ikke allerede være godt i gang med dine kartofler, kan du stadig nå at lægge dem i jorden. Faktisk findes der sorter, der kan lægges det meste af sommeren, fx Hamlet og Maya.