Når dine kartoffelplanter blomstrer, er det tegn på, at de er klar til at blive høstet.  

Høster du dine kartofler inden for to uger efter blomstring, får du de fineste, nye kartofler uden skræl.  

Hvis du vil gemme kartoflerne, kan du bare lade dem ligge i jorden. Jo længere de ligger, jo kraftigere skræl får de, hvilket gør, at de bedre egner sig til at blive gemt. Lad i dette tilfælde planterne visne helt ned, og høst dine kartofler efterhånden, som de skal spises - så undgår du madspild. Du kan lade dem ligge helt til efteråret, hvor de kan graves op og gemmes til vinteren.

Sådan høster du

Du høster nemmest dine kartofler med en greb. Grebens tænder kommer nemt ned i jorden, og skader kartoflerne mindre end fx en spade, der hurtigt hakker hele kartofler over.  

  1. Stik greben lige ned 20-30 cm fra kartoffelplantens top, den skal stikkes så dybt som muligt.
  2. Vip forsigtigt op og samt kartoflerne op efterhånden som de dukker op til overfladen.
  3. Grav et par gange mere, så jorden bliver helt løs, og så mange kartofler kommer frem som muligt.
  4. Brug hænderne til at grave de sidste kartofler op, der ligger typisk flere tilbage i jorden.
  5. Kasser toppen, hvis den ikke er inficeret af skimmel, kan den sagtens komme i kompostbunken.  

Det kan ikke altid undgås at greben får fat i en kartoffel eller to af de største, kasser dem eller rens dem for jord ved at skære de skadede dele fra.  

Se hvordan du undgår at kartoffelskimmel breder sig og hvornår dine kartofler er klar til at blive høstet i videoen:

Undgå skadedyr og sygdomme

Nogle af de udfordringer, man støder på som kartoffeldyrker, er skadedyr og sygdomme. De mest normale skadedyr er smælderlarver og kartoffelål, der gnaver huller og gange i kartoflerne. Fælles for dem begge er, at de er svære at undgå, hvis de først har inficeret kartoflerne. Og ofte opdager du dem først, når du går i gang med høsten.  

Begræns angrebene ved at lave et 3-4-årigt sædskifte. Et sædskifte betyder, at du rokerer de forskellige afgrøders placering i bedene, så de ikke dyrkes det samme sted år efter år.  

Smælderlarver kan også være et problem, hvis du dyrker kartofler på et sted, der tidligere har været græsplæne. Vent 3-4 år med at lægge kartofler på stedet, så vil smælderlarverne langsomt forsvinde.

Pas på kartoffelskimmel

Den største trussel for kartoflerne er dog svampeangreb som kartoffelskimmel. Kartoffelskimmel viser sig typisk fra slutningen af juni, og ses som visne eller sorte områder på blade og stængler, der breder sig. Opdager du kartoffelskimmel på en eller flere af dine planter, skal du fjerne alle de grønne plantedele over jorden på den inficerede plante. Derved kan skimlen ikke nå at gå i kartoflerne eller brede sig til de øvrige planter.

Opdager du svampeangrebet i tide, tager kartoflerne ikke skade og kan høstes som normalt.  

Da kartoffelskimmel typisk rammer i slutningen af juni eller start juli, rammes de tidlige sorter sjældent af denne sygdom.