Kartoffelsæsonen lakker for de fleste mod enden, og du skal nu overveje, hvad du ønsker at gøre med de sidste kartofler, du har i jorden.  

Hvis du ønsker at gemme dine kartofler til vinteren, skal du lade: 

  1. Kartoffelplanterne visne helt ned, før du graver kartoflerne op. Kartoflerne får på den måde tid til at danne en tykkere skræl, og kan derved holde sig længere.
  2. Kartoflerne ligge i jorden så længe som muligt. Men grav dem gerne op, så snart jordtemperaturen nærmer sig 8-10 grader - det vil typisk være omkring 1. oktober, men det kan variere fra år til år. Hold derfor øje med vejret.

Opbevaring

Når du høster dine kartofler, så brug en greb til at løsne jorden. Tag dine kartofler op og lad dem tørre et par timer, gerne i solen. Kartoflerne skal være helt tørre før de gemmes. Læg dernæst kartoflerne i lystætte kasser (fx kasser lavet af træ, som er skånsomt for miljøet) og stil dem tørt, mørkt og køligt. Kasserne må ikke være lufttætte, da det øger risikoen for råd. Kartoflerne kan ikke tåle frost og temperaturer under 5 grader, så en temperatur lige over 5 grader er ideelt til opbevaring.

Tjek jævnligt dine kartofler. Hvis der er tegn på sygdom eller råd i én eller flere knolde, skal du fjerne dem. Det sikrer, at de ikke smitter de resterende kartofler.

Læg dine kartofler et nyt sted næste år

Husk, at du næste år ikke bør lægge din kartofler samme sted som i år for at begrænse skadedyrsangreb og sygdomme. Derfor kan du allerede nu - eller i de kolde vintermåneder - planlægge næste års køkkenhave, så du er helt klar og forberedt, når forårssæsonen atter går i gang igen.