Har du store køkkenhavedrømme men kun ganske lidt plads? Bare rolig. Du kan sagtens få etn dejlig køkkenhave med et højbed på 1 x 1 meter. 

Du kan placere din lille køkkenhave på terrassen, på friland eller endda på altanen. 

Et godt fif er at dyrke så meget af pladsen som muligt, og høste så snart, grøntsagerne er klar og indrette bedet ud fra, hvordan de forskellige planter kan beskytte og støtte hinanden. 

Dyrk meget på lidt plads

Idéen er baseret på det amerikanske Square Foot Gardening-princip, hvor man dyrker grøntsager intensivt på et lille areal.

Værktøj

  • Målebånd
  • Hammer

Materialer

  • Højbed, 1 x 1 m
  • Muldjord tilsat ler
  • Kompost
  • Søm
  • Snor
  • Forskellige grøntsagsfrø
  • Bambuspinde
  • Almindelig tomatplante

Sådan indretter du køkkenhaven

1
Køkkenhave på 1 kvadratmeter
Lille køkkenhave

Med en lille indsats kan du få et fantastisk udbytte af bare et enkelt bed på 1 x 1 meter ved at dyrke det intensivt og udnytte al pladsen. 

2
Jord og kompost
Fyld højbede med jord og kompost

Fyld højbedet med en blanding af to dele jord og en del kompost. Inddel vha. målebånd højbedet i et antal lige store kvadrater. Bank søm i rammen omkring bedet ud for hver skillelinje.

3
Snor
Spænd snore ud

Spænd snor ud mellem sømmene tværs over bedet og bind en solid knude, når snoren er strammet til. Vand bedet med haveslange eller en vandekande med brusehoved, så jorden er klar til såning.

4
Hvor mange frø?
fordel frø i bedet

Beregn, hvor mange frø du skal bruge i hvert kvadrat, før du sår. Sørg for at fordele frøene ensartet i kvadraterne. Husk, at antallet af planter i hvert kvadrat afhænger af afgrøden, og nogle afgrøder kan fylde mere end et enkelt kvadrat.

5
Vand
vand bedet omhyggeligt

Vand omhyggeligt. En vandkande med spreder er perfekt, da du kan vande et helt kvadrat af gangen. Når du arbejder dig gennem 1 kvadrat ad gangen kan pasningen klares på minutter snarere end timer. 

6
Høst med det samme
Høst grøntsagerne når de er klar

Høst dine grøntsager, så snart de er klar. Tilfør jorden en håndfuld kompost og en smule gødning, efterhånden som du tømmer kvadraterne. Så derefter igen. Disse radisser blev både sået og høstet, før squashplanten fik brug for mere plads. Tip: du kan opnå maksimalt udbytte på et minimum af tid og plads ved at så afgrøderne tættere, end du normalt ville gøre det, og straks erstatte hver afgrøde med en ny, så snart den er høstet.

7
Sarte afgrøder
så sarte afgrøder når nattefrosten er væk

Når faren for nattefrost er ovre, kan du så de mere sarte afgrøder. Sæt fire kvadrater af i et hjørne til en enkelt squashplante og så den i hjørnekvadratet, så den får mest mulig plads at sprede sig på.

8
Stativ til bønner
sæt stativ til bønnerne

Lav et stativ af bambusstokke til bønnerne og så en række i de tre bagerste kvadrater i højbedet. Afsæt det fjerde til tomatplanten. Du kan dyrke stort set hvad som helst, så hvorfor ikke forsøge med en blanding af fx bladgrønt og rødbeder, gulerødder, forårsløg og radiser sammen med bønner og en tomatplante?

9
Bind tomaten
Bind bønnerne

Sæt en tomatplante i et kvadrat for sig og bind den op til en bambusstok som støtte. Bliv ved med at binde op, efterhånden som planten vokser, og knib de små sideskud på tomatplanten af sommeren igennem. 

10
Undgå snegle
Hold snegle væk

Hvis du har problemer med snegle, så prøv at holde dem ude af bedet ved at klistre kobbertape omkring kanten af højbedet. Du kan også sætte et sneglehegn op omkring bedet.

11
Undgå bladlus og insekter
Hold skadedyr væk

Sæt nogle gode naboplanter i hjørnerne og omkring tomatplanten. De sørger for at tiltrække bestøvere og lokker mariehøns og andre nyttedyr til – så undgår du nemmere bladlus og andre insekter, som kan skade planterne.

12
Høst hele tiden
Høst jævnligt

Høst hele tiden grøntsagerne, så snart de er klar.  Afhængig af hvad du dyrker, kan du tilføre ny kompost og så nye afgrøder til langt ud på sommeren, og du kan blive ved med at høste, lige til frosten sætter ind. 

Hvilke afgrøder kan du dyrke på lidt plads?

Du kan faktisk dyrke det meste i dette lille bed, selv squash, der fylder meget i bredden, og tomater, der fylder meget i højden. 

Så prøv dig frem med dine yndlingsafgrøder - hvis det mislykkedes, må du bare prøve igen.