Vi tilbringer en meget stor del af vores liv i vores boliger. Vi er et folkefærd, der lægger meget energi, tid og ressourcer i vores bolig. Det er der, vi tilbringer timer, dage og år sammen med mennesker, vi holder af. Boligen er for mange af os den trygge base, hvor vi kan være os selv og lade op.

Men livet kan også byde på, at vi pludselig eller uforudset, midlertidigt eller langvarigt, rammes af noget, der nedsætter vores funktionsevne. Eller vi kan rammes af mentale udfordringer, psykiske handicap eller stress. Vi kan møde fysiske eller psykiske udfordringer, der også stiller særlige krav til vores boliger.
Det er typisk ikke noget, vi tænker over ved vores bolig, før vi selv eller vores gæster pludselig står i en situation, der udstiller, hvordan vores hjem ikke er bygget eller indrettet
for alle.

Hvis jeg selv har en lidt for travl periode, der belaster mig mentalt, kaster jeg mig alligevel over en grundig oprydning i boligen. Det undrer min familie, men der skal være orden, før jeg uforstyrret kan få ro til at få ordnet mine andre opgaver. 

Vores hus er desuden i fire etager med en trappe op til hoveddøren. Alle trapperne har bare været en del af hverdagen, lige indtil min mand blev ramt af en diskusprolaps, hvorefter ethvert trin eller trappe blev en udfordring.

I en rapport fra Vive (2020) har hele 31 procent angivet at have et større eller mindre fysisk handicap eller større eller mindre psykisk lidelse. Og selvom vi ikke kan sætte et klart lighedstegn mellem hele den gruppe og det at have særlige udfordringer eller krav i forbindelse med sin bolig, så må mange dagligt
forholde sig til udfordringer, der er skabt af boligen.

Den typiske bolig er hverken bygget eller indrettet til at håndtere, at vi som mennesker ikke altid fungerer ens, og det kan være nemt at overse. Vi har faktisk heller ikke beskæftiget os med emnet i magasinet tidligere.

Derfor er jeg særlig glad for, at vi i Videncentret Bolius med dette tema sætter fokus på at have en nem, rolig og sund hverdag i vores bolig. Vi bringer cases, der sætter ord på deres udfordringer og giver løsninger, og samtidig guider vi til de gode råd og muligheder, vores boliger med lidt hjælp rummer.

Jeg ønsker dig rigtig god læselyst.

Kristine Virén, formidlingschef