Når vinduerne skal vasket og pudset, er det langt fra altid os selv, der finder skraber, indvasker og viskestykker frem. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Videncentret Bolius i november 2018. 

Undersøgelsen viser, at to tredjedele af danskerne enten selv vasker vinduer eller lader deres partner gøre det. Men 28 procent vælger en vinduespudser til at fjerne skidt fra ruderne. 

Ifølge tal fra Dansk Service, som er en brancheforening for danske rengøringsfirmaer, ser det ud til, at flere og flere danskere køber sig til rene vinduer. I hvert fald er der i dag 867 fuldtidsbeskæftigede vinduespudsere, men der i 2010 kun var 610. 

Ifølge Videncentret Bolius’ YouGov-undersøgelsen er det især dem med høje husstandsindkomster, der benytter sig af vinduespudsere, mens de unge mellem 25 og 34 år overvejende får familien eller venner til at hjælpe sig. 

Prøv vinduespudseren før du bestiller abonnement

Der kan være flere årsager til at ringe efter vinduespudseren, forklarer rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen også kendt som Fru Grøn. 

- Hvis du har travlt, enten med familie eller arbejde, så kan det være svært at finde tid til vaske og pudse vinduerne. Det kræver ofte nogle timer, især hvis der er mange vinduer i boligen. Derfor vælger nogle nok at købe sig ud af det, hvis de har pengene til det, siger Fru Grøn.

Hun forklarer, at en vinduespudser kan klare vinduerne hurtigt og effektivt, og det behøver ikke koste så meget.  

Før du laver en aftale med en vinduespudser, har Fru Grøn et godt råd:

- Jeg giver altid det råd, at du skal sige til vinduespudseren, at du kun skal have vinduerne pudset denne ene gang. Efter den ene gang kan du så overveje, om det var pengene værd, om vinduespudseren gør sit arbejde ordentligt, og om du skal lave en fast aftale med vedkommende. 

Gode råd, når du bestiller vinduespudser

  • Prøv vinduespudseren af én gang, før du køber en abonnementsordning. På den måde undersøger du, om det er den rette løsning for dig.
  • Det kan være en god idé at gå sammen med nogle naboer, hvis du vil have dine vinduer pudset. Ofte vil vinduespudseren være tilbøjelig til at give mængderabat.
  • Overvej, om du vil have pudset vinduerne både inde og ude. Det er dyrere, hvis vinduerne også skal pudses indenfor. Hvis vinduespudseren skal indenfor, kræver det også, at du enten er hjemme, eller at du overlader husnøglen til vinduespudseren. 
  • Hvis du bor i et hus med flere planer, skal du overveje, om du skal have vinduerne pudset på førstesalen. Det er dyrere. 
  • Se på din bolig, og overvej, om det er let at komme frem til vinduerne. 
  • Oplys naboerne om, at du får besøg af en vinduespudser. På den måde undgår du misforståelser som fx, at naboen måske mistænker vinduespudseren for at være en indbrudstyv.

Billigst at få pudset vinduer med abonnementsordning

Det kan dog være en fordel at lave en abonnementsordning med din vinduespudser. En rundringning blandt vinduespudsere i hele landet, som Videncentret Bolius har lavet, viser, at det er langt billigere at få pudset vinduerne i din bolig, hvis du har et abonnement hos vinduespudseren. 

Bor du eksempelvis i et etplanshus med 12-15 almindelige vinduer, vil det koste fra 120 til 200 kr. at få pudset vinduerne, hvis du vel at mærke er abonnent. Det vil sige, at du får pudset vinduerne af samme firma regelmæssigt, måske en gang om måneden. 

Hvis du kun skal have vinduerne pudset én gang, vil det koste mere. Nogle gange dobbelt så meget. 

Priserne for vinduespudsning svinger meget. Nogle større firmaer tager 500 kr. for samme type hus, som andre steder koster 120 kr. Derfor er det en god idé at ringe rundt til forskellige vinduespudsere og forhøre dig om prisen. 

Grunden til, at vinduespudseren i nogle tilfælde kan gøre det til 120 kr., er, at dit hus ligger på ruten, og at du får rabat som abonnent. 

Vær også opmærksom på, at du kan benytte håndværkerfradraget til serviceopgaver i bolig og have, herunder vinduespudsning.

Dyrere at få pudset vinduer med sprosser

Prisen afhænger dog også af, hvilke vinduer du har. Hvis du har vinduer med sprosser, vil vinduespudsning koste væsentligt mere.

Prisen afhænger også af, hvor du bor. Hvis du bor langt væk fra vinduespudserens rute, vil det tage vedkommende længere tid at køre ud til dig, og det vil afspejle sig i prisen. Det koster også normalt mere, hvis det er svært at komme til vinduerne. Det kan for eksempelvis være, at der vokser en stor tjørnehæk foran vinduet.

Det vil også koste mere, hvis vinduespudseren skal til at finde stigen frem, hvis du fx har vinduer på førstesalen.