Spørg Bolius

Manglende vindafstivning ny 1. sal - hvad gør vi nu?

Hej Bolius

Jeg har et spørgsmål om vindtrækbånd.
Da jeg lavede ny 1.sal for 12-13 år siden, med Cembrit B6 plader på, fik jeg fejlagtigt at vide jeg ikke behøvede at etablere vindafstivning på taget, fordi pladerne greb ind i hinanden og derved gav en pladeeffekt.
Jeg vendte problemet nu jeg er blevet opmærksom på fejlen, med en arkitekt der foreslog, at tage pladerne af hvert hjørne på taget, og montere trækbånd fra spærfoden 1 spær inde, og så til kip over 4 spær i alle 4 hjørner. Jeg indkøbte nogle Paslode Forza-beslag og noget 1,5 x 40 mm vindtrækbånd. Da tømren så kom mente han det var rigeligt, at lave et kryds på hver tagflade diagonalt, altså et kryds modsydvest i den ene ende og et kryds mod nordøst i den anden ende , og på samme måde med 1 spær inde ved tagfod og til kip over 4 spær og 1 spær inde i kip og over 4 spær ned til tagfod.
Jeg syntes det lød forkert da jeg der i mit hoved er forskel på at trække tagkonstruktionen fra enderne, og så på at lave et kryds i begge ender.

Hej Lars A

Heldigt at du er blevet opmærksom på forholdet med vindafstivningen. Havde du haft et fast undertag med fx krydsfinerplader, ville du have haft fået en afstivning med en ”pladeeffekt”, men som du så er blevet opmærksom på, er den der ikke med fibercementplader, selvom de overlapper hinanden.

Hvordan der skal afstives, afhænger af den konkrete tagkonstruktion – længde og højde. Jeg kan derfor ikke vurdere, om både det du eller din tømrer foreslår, er tilstrækkeligt. Jeg vil anbefale, du kontakter en bygningskonstruktør eller en ingeniør og får dem til at komme med den rigtige løsning.

Ud over vindafstivningen håber jeg også, du har styr på at tagkonstruktionen er forankret tilstrækkeligt. Ellers bør du også få styr på det.

Held og lykke med udbedringen.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Aktuelt på forsiden