Mit Sted

'Mit Sted' er en podcast, hvor kendte danskere viser os bygninger eller steder, som har dannet den arkitektoniske ramme for en helt bestemt følelse i deres liv. Lyt med, og bliv klogere på arkitekturens betydning for vores livskvalitet.

Tilgængelig på iTunesTilgængelig på Spotify

Et solstrejf gennem vinduet, duften af nyvasket trægulv, glæden ved at bygge om og minder om venskaber i et helt særligt hjørne af skolegården. Arkitektur fra mindste detalje til største skala vækker følelser. Og det skaber rammen om begivenhederne i vores liv.

I podcasten ’Mit Sted’ tager kendte danskere os med ud til et sted, der er helt specielt for dem. Et sted, der har betydning for deres liv og hvor arkitekturen spiller en rolle for de følelser og minder, der vokser frem.  

 Lyt med og bliv klogere på sammenhæng mellem det vi bygger, og det du føler.

Vi har brug for din mening

Hvad synes du om podcasten Mit Sted. Svar på dette korte spørgeskema og vær med i lodtrækningen om biografture.

Deltag her

Lyt med her

Lyt med her på siden eller i din podcast-app.

Sæson 1 - episode 8: Signe Wenneberg

Hvordan kan det være bæredygtigt at bygge en terrasse i Nordsjælland med træ fældet i de brasilianske skove og transporteret hele vejen til Danmark? Og hvordan kan et mere end 100 år gammelt vindue overhovedet passes ind i et energirigtigt hus?

Det er blot nogle af de fortællinger du får i denne udgave af 'Mit Sted', hvor debattør og foredragsholder Signe Wenneberg, har peget på sit eget sommerhus som et sted og en arkitektur, der vækker helt særlige følelser i hende. Hun har brugt 6 år og ikke mindre end 14 træsorter og en masse gamle smukke vinduer på at bygge sit sommerhus 100 procent certificeret bæredygtigt.

Sæson 1 - episode 7: Mikkel Frey

I Danmark bryster vi os af, at vi er broernes land. At vi gennem generationer har forstået at flette hele Danmark sammen og skabe sammenhængskraft. Men kan en bro også betyde noget for det enkelte menneske?

Det undersøger vi i dette afsnit af 'Mit Sted'. På en smuk sensommerdag mødes vi med forfatteren, journalisten og den passionerede lystfisker Mikkel Frey. Han har udpeget Dronning Alexandrines bro mellem Sjælland og Møn som sit helt særlige sted - og en evig vej til magiske oplevelser.

Sæson 1 - episode 6: Umut Sakarya

Skovshoved Hotel på Strandvejen i Nordsjælland er et af landets ældste badehoteller og kroer, hvor rig og fattig er kommet i mere end 300 år. Og for små 10 år siden kom en ung tyrkisk mand i lære i hotellets køkkenet.

Der er naturligvis tale om kokken og provokatøren Umut Sakarya, som i dette afsnit af 'Mit Sted' har inviteret os tilbage til det gamle hotel, hvor han pludselig landede en elevplads. Et sted, som har præget ham siden. Både som kok, men ikke mindst som menneske og den måde han bor og indretter sit liv på. Og hvem ved, måske skal han en dag have sit eget badehotel.

Sæson 1 - episode 5: Anna Thygesen

Magten kan have sit helt egen arkitektur. Og det gælder i den grad for Politigården i København, som helt bevidst er bygget for at holde omverdenen ude. Men kan arkitektur også invitere til nysgerrighed og provokation, som med bygningen BLOX?

I denne udgave af podcasten 'Mit Sted' vil kommunikationsrådgiveren og samfundsdebattøren Anna Thygesen for første gang i 20 år se sin egen frygt i øjne og tage os med til den markante bygning midt i Købehavn. Sidst hun var her, var det som afhørt i den meget omtalte Kurt Thorsen sag om byggesvindel for millioner. Og vi slutter i multihuset og Dansk Arkitektur Center i BLOX, som hun elsker, men stadig ikke helt har fundet ind i.

Sæson 1 - episode 4: Tommy Ahlers

Kan minder og følelser være knyttet til en bygning og være med til at forme os som mennesker. Det er nogle af de spørgsmål, vi gerne vil finde svar på i 'Mit Sted'.

Venstrepolitikeren og iværksætteren Tommy Ahlers har i dette afsnit udvalgt sit sted og inviteret os til den Indremissionske Sommersted ungdomsskole i Sønderjylland. Her flyttede han for første gang hjemmefra, og her kan han, 30 år senere, stadig udpege hver en krog og stærke minder.

Tommy tager os tilbage til den nu nedlagte og forladte Sommersted Efterskole. Det var en tradition i familien, hvor både hans mor og søskende har været en tur om den indremissionske skole. Han kan huske en hel del. Men mødet med den gamle skole præges også af skolens fremskredne forfald, så vi på den måde også talt om hvordan minderne om en bygning 20 år senere møder virkeligheden.

Sæson 1 - episode 3: Line Kjeldsen Jensen

At søge efter det perfekte uperfekte. Det lyder som en umulig mission. Men ikke desto mindre fylder det en hel del i tegner og forfatter Line Kjeldsen Jensen liv, både i arkitektur, indretning og privatliv. Det skal vi tale med hende om i denne udgave af 'Mit Sted'.

Vi besøger hende i sommerhuset på Møn. Vi taler om en rejse fra forstads Århus over hippe Vesterbro og den splinternye kolonihave på Amager, som hun i øvrigt ikke er ret glad for. Huset på Møn er købt på tvang i et område, man vel stadig kan kalde udkanten af Danmark. Line og familiens drøm er, som så mange andre fra den kreative klasse i København, at flytte permanent til Møn, hvorfor de også er ved at ombygge/tilbygge en nedlagt garage til det oprindelige hus. Vi kredser om det perfekte uperfekte som rød tråd i stil, livsstil og indretning.

Sæson 1 - episode 2: Le Gammeltoft

Kender du følelsen af at træde ind i et rum og føle dig meget lille, men måske samtidig også føle dig meget tryg?

Det skal vi tale om i denne udgave af 'Mit Sted', hvor studievært og iværksætter Le Gammeltoft vil vise os Christians Kirke på Christianshavn. Begge Les børn er døbt her, og hun er meget begejstret for både placering og den specielle indretning. "Teaterkirken" rummer masser af gode ekstra fortællinger om dens tilblivelse, specielle arkitektur og måske en vinkel om brugen af kirkens rum til andet end gudstjeneste.

Sæson 1 - episode 1: Flemming Møldrup

Studievært og forfatter Flemming Møldrup fortæller os i dette afsnit om et sted, som har haft en helt afgørende indflydelse på hans liv. Et sted med lys og plads til at finde sig selv.

Flemming tager tilbage og genser sin gamle folkeskole Jellebakkeskolen (i dag Ellevangskolen). Skolen optager elever fra et miks af villakvarterer, socialt boligbyggeri og parcelhusområder. Jellebakkeskolen var fra starten af 70'erne meget fremsynet bygget og drevet. Det handlede om at give plads og ro, både i bygningsmasse og pædagogik. Det taler Flemming Møldrup om, for det var med til både at redde ham og danne ham. 

Da skolen skulle udtænkes og tegnes, startede arkitekten, den kommende skoleinspektør samt Amtsskoledirektøren med at tage en uge på Kro i Nordjylland. Det kom der en masse gode idéer og bygninger ud af.

Hvem lytter du til?

Podcastvært

Thomas Stokholm

Lad Thomas Stokholm føre dig med rundt i det danske land, hvor han sammen med kendte danskere ser på arkitektur og bygninger, der har påvirket gæstens liv.

Thomas Stokholm er stifter af podcast-virksomheden Evil Pony.

Gæsterne

Tommy Ahlers

Tilbage til den nu nedlagte og forladte Sommersted Efterskole. Det var en tradition i familien, hvor både hans mor og søskende har været en tur om den indremissionske skole. Han kan huske en hel del. Men podcast præges også af skolens fremskredne forfald, så vi på den måde får talt om indretningen, rektors kontor, den store spisesal, drenge- og pigeafdeling med mere. Om hvordan minderne om en bygning 20 år senere møder virkeligheden. Selve byggeriet er ikke særpræget, men typisk stor rødstensbygning med knopskydninger og kæmpe park.

Flemming Møldrup

Flemming tager tilbage og genser sin gamle folkeskole, Jellebakkeskolen.  Skolen optager elever fra et miks af villakvarterer, socialt boligbyggeri og parcelhusområder. I dag hedder skolen nu Ellevangskolen. Jellebakkeskolen var fra starten af 70érne meget fremsynet bygget og drevet. Det handlede om at give plads og ro, både i bygningsmasse og pædagogik. Det taler Møldrup meget om, og hvordan, det var med til både at redde ham og danne ham. Der er en dejlig anekdote, som nok er værd at bruge tid på at undersøge. Da skolen skulle udtænkes og tegnes, startede arkitekten, den kommende skoleinspektør samt Amtsskoledirektøren med at tage en uge på Kro i Nordjylland. Det kom der så en masse gode ideer og bygninger ud af.

Signe Wenneberg

Kan man leve sine drømme og tanker om et bæredygtigt liv helt ud. Hedder man Signe Wenneberg og er ivrig debattør og foredragsholder om bæredygtighed, så er svaret et rungende JA. Hun har brugt 6 år og ikke mindre end 14 træsorter og en masse gamle smukke vinduer på at bygge sit sommerhus i Nordsjælland 100 procent certificeret bæredygtigt.

Line Kjeldsen Jensen

Vi besøger hende i sommerhuset på Møn. Vi taler om en rejse fra forstads Århus over hippe Vesterbro og den splinternye kolonihave på Amager, som hun i øvrigt ikke er ret glad for. Huset på Møn er købt på tvang i et område, man vel stadig kan kalde udkants Danmark. Line og familiens drøm er , som så mange andre fra den kreative klasse i København, at flytte permanent til Møn, hvorfor de også er ved at ombygge/tilbygge en nedlagt garage til det oprindelige hus. Vi kredser meget om det perfekte uperfekte som rød tråd i stil, livsstil og indretning.

Umut Sakarya

Kokken landende midt på Strandvejen, da han pludselig fik elevplads på Skovshoved Hotel. Vi taler om hans forhold til Strandvejen, hvor han ikke kunne drømme om at bo, fordi det er for pænt og stille. Vi taler også om det smukke gamle badehotel. Det er måske en drøm for ham at få sig et badehotel med tiden.

Le Gammeltoft

Christians Kirke på Christianshavn. Begge Le´s børn er døbt her, og hun er meget begejstret for både placering og den specielle indretning.

”Teaterkirken” rummer masser af gode ekstra fortællinger om dens tilblivelse, specielle arkitektur og måske en vinkel om brugen af kirken rum til andet end gudstjeneste.

Anna Thygesen

Hun besøger først Københavns Politigård, og vi taler om magtens strenge arkitektur og indretning. Anna har det svært med stedet, da hun har siddet derinde tilen hel del afhøringer i Kurt Thorsen sagen. Hun er dog også imponeret og stedet, som er kendt som den sidst opførte nyklassisistiske bygning i Nordeuropa. Indvendigt er bygningen inspireret af den sydeuropæiske renæssance samt barokkens arkitektur. Fra Politigården går vi ned til Blox, som hun elsker, og hvor hun har kontor. Hun mener blandt andet, at bygningen med vilje er svær at finde rundt i, så man hele tiden er på udforskning.

Mikkel Frey

Danmark er broernes land. De forbinder landsdele og sikrer sammenhængskraft. Eller skaber overgange og nye oplevelser mellem bydele.

For journalisten, forfatteren og den passionerede lystfisker Mikkel Frey Damgaard er Dronning Alexandrines bro mellem Sjælland og Møn en evig vej til magiske oplevelser.

’Mit Sted’ sætter fokus på, hvad arkitekturen, landskabet og de bygninger og byrum, vi færdes i, betyder for din, min og vores alle sammens livskvalitet. Serien er lavet på initiativ af den filantropiske forening Realdania og Videncentret Bolius, der arbejder for at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø.